Heeft Ameland Welvaart nodig?

HOLLUM – Heeft Ameland De Welvaart nodig? Nou nee, niet echt. Het leven gaat door, ook zonder De Welvaart. Dat doet Ameland al acht jaar. Is Ameland mooier mèt De Welvaart? Ja, dat wel. Het karakateristieke café aan de zuidkant van Hollum hoort bij het dorp. Daar zijn feesten gevierd, daar is gelachen en ook gehuild, daar is getrouwd en nog niet zo heel erg lang geleden was daar de plek waar de kist stond van een van de vorige eigenaren. Bij leven had hij te kennen gegeven vanuit 'zijn' tent begraven te willen worden. De zaak was toen al jaren dicht, maar Hollumers, die ooit zoveel hadden beleefd onder de balken met de mooie spreuken, stonden nu paraat om de wat verstofte en morsige gelagkamer schoon te poetsen voor het ontvangen van gasten voor de uitvaart van een van de laatste kroegbazen. Zo'n tent was De Welvaart. Een tent waar lief en leed werd gedeeld en waar Hollumers de schouders onder zetten. Een tent waarbij destijds menigeen verzuchtte: "Wat zonde dat hij gesloten is". Na die begrafenis ging De Welvaart weer op slot en bleef het bordje 'Te Huur' voor het raam staan. 

Een klein stukje dragen

De Welvaart draagt geschiedenis van een heel dorp en ook van het eiland. Zou dan het dorp en het eiland en de gasten die ooit genoten van de oude De Welvaart De Welvaart niet een klein stukje kunnen dragen? Dat zou kunnen, maar het lijkt erop dat de crowdfunding op de helft blijft steken. Jonge ondernemer Taco Zandbergen heeft al heel wat energie gestoken in de voorbereidingen van de heropening. Hij maakte een bedrijfsplan, overlegde met InBev en de bank en zocht voor de opstart naar een financieringsvorm die voor hem te dragen zou zijn. Dat vond hij in CrowdAboutNow, een organisatie die crowdfunding begeleidt voor ondernemers. Op de website van CrowdAboutNow staan al heel veel zaken die de volgende stap konden zetten dankzij een actie waarbij velen een bedrag inleggen die samen een groot bedrag vormen waarmee de ondernemers verder kunnen. Zandbergen is een van die ondernemers. Hij is jong en hij heeft nog niet zoveel geld opzij kunnen zetten met al zijn baantjes in de horeca. Zelf brengt hij 15.000 euro mee, maar voor het opknappen van het pand is zeker nog anderhalve ton nodig. 

Visser, Ruygh, Bijker en Levy

Dat geld gaat zitten in het verwijderen van nicotineaanslag, in verf, stoelen, keukenapparatuur, in de twee hotelkamers en twee appartementen (met de namen Visser, Ruygh, Bijker en Levy) en in het terras. Op 26 januari 2019 staat de teller op iets meer dan de helft van de benodigde 150.000 euro. Ameland heeft bij eerdere acties laten zien dat er met vele kleintjes een grote is te maken. Acties voor de Clemenskerk, SamenLoop voor Hoop, het Glazen Huis. Het lukte allemaal. Wat voor kankeronderzoek en kerk kan, zou toch ook voor de kroeg moeten kunnen? Daar wordt het leven gevierd en genoten van een bakje koffie en een biertje. Die versnapering kan nu alvast betaald worden om hem deze zomer te drinken. Van die vooruitbetaling kan Zandbergen zijn plannen realiseren. Kijk maar eens op de CrowdAboutNow crowdfundingpagina. De campagne sluit over zes dagen.

Vooruitbetalen

Een giftcard is al te bestellen voor 20 euro: dat zijn straks een paar biertjes. Met een giftcard van 100 euro is straks op het terras te genieten van een lunch. En dan hoeft de beurs niet getrokken te worden en kunt u de cadeaukaart inzetten als betaalmiddel.

Echte Welvaart

Met een heleboel liefhebbers bijdragen aan dit project, dat is echte Welvaart. 

Ene Jan investeerde 250 euro. "Op een dorstige toekomst …" schrijft hij als commentaar op CrowdAboutNow.

Een andere Jan investeerde 1000 euro. Hij schreef: "Van 1975 tot 1979 heb ik gewerkt en gewoond in De Welvaart en is de sluiting mij een doorn in het oog."

⇒ Kijk hier wat er eerder op Ameland al met crowdfunding is gelukt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *