WJD@home op Ameland – ‘Zie je, het geloof is niet weg’

NES – Ze waren nog nooit op Ameland geweest, maar het bezoek van afgelopen weekend is zeker voor herhaling vatbaar. Vivian van Avezaath (27) uit Hoeven, Cindy Reijnders (28) uit Tilburg en Loes Robroeks (25) uit Den Haag zijn drie van de 180 deelnemers aan de WereldJongeren Dagen op Ameland (WJD@home), het binnenlandse alternatief voor de WJD die afgelopen dagen in Panama plaatsvonden. Hoogtepunt is een viering in de Sint Clemenskerk in Nes.

Vieringen en workshops

De jonge vrouwen zijn laaiend enthousiast over het weekend. Cindy noemt naast vieringen de workshops, waar zij onder meer een gebedstientje maakte en Vivian een versierde kaars. De workshop over de sacramenten viel bij haar ook goed. Ze heeft haar kennis over de sacramenten mooi op kunnen frissen. ‘Dat was wel heel mooi, ook omdat ik dit jaar zelf ga trouwen.’ Het weekend zat behoorlijk vol, maar gelukkig was er ook wat ruimte voor een strandwandeling en tijd om het eiland wat beter te leren kennen. ‘Prachtig, voor herhaling vatbaar,’ zeggen Cindy en Vivian in koor. De twee zijn op Ameland bevriend geraakt en gaan elkaar straks in Brabant zeker weer opzoeken.

Blauwe Zuster

Loes Robroeks valt op in het gezelschap. Ze is dan ook postulante bij de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará, die ook wel de Blauwe Zusters worden genoemd, naar de kleur van hun scapulier en sluier. Vier maanden geleden trad ze in het klooster. Het bisdom nodigde haar uit om deel te nemen aan het weekend op Ameland. ‘Het is een heel bijzondere sfeer,’ vindt Loes. ‘Je merkt heel sterk dat het de jongeren kracht geeft, die extra verdieping in het geloof.’ De Blauwe Zuster merkt ook dat jongeren die met vragen zitten het fijn vinden dat er een leeftijdgenoot is die ze kan helpen antwoorden te vinden. ‘Het is een goede combinatie van catechese, gebed en gezelligheid,’ zegt ze over WJD@home op Ameland.

Gereserveerd

De Sint Clemensparochie beleeft in datzelfde weekend een hoogtijdag. Hun kerk, gewijd aan de beschermheilige van de zeevaarders Sint Clemens, zit vol. Het is een eucharistieviering met de eigen parochianen, de jongeren, twee bisschoppen en een pastoor, met commissaris van de Koning Arno Brok op een van de voorste banken en de KRO-NCRV-televisie die opnamen maakt voor een rechtstreekse uitzending op televisie.

Pastoor Henk Nota, die de kerk goed kent en er eens in de maand de mis leidt, doet het openingswoord. Hij heet iedereen welkom, ook de commissaris van de Koning die er nog niet is. Het bordje met 'gereserveerd' ligt nog op het kussen in de bank. De boot is laat. Nota had het graag in zijn openingswoordje benoemd, die vertraagde veerboot, bekent hij na afloop van de mis schalks. Dan had de minister het misschien wel gehoord. Maar het kon niet. De viering had een strak protocol, vanwege de televisie-uitzending. Voor ondeugende uitstapjes was geen tijd.

Geloofsgesprek

Brok is meelevend katholiek en hij had zelf had aangegeven bij de speciale dienst aanwezig te willen zijn. Onderweg werd hij nog geïnterviewd door Leo Fijen, hoofdredacteur journalistiek en levensbeschouwing van KRO-NCRV, voor het programma Geloofsgesprek. Op de vertraagde veerboot had hij er alle tijd voor. Het gesprek wordt zondag 3 februari uitgezonden om 10:15 uur op NPO2.

Mantilla's en blauwe sluiers

In de kerk zit een bont gezelschap bijeen. Spijkerbroeken, truien, sportschoenen, lakschoentjes, T-shirts, rode en groene hoodies met op de rug ‘Achterhoeker’ of ‘Let’s go, weg van barmhartigheid’, mantilla’s en maatpakken, blauwe sluiers en monnikspijen schuifelen door het middenpad, om voor het altaar een knieval te maken. Loes, Vivian en Cindy zijn erbij. De gebrandschilderde ramen fonkelen. Titus Brandsma, Moeder Theresa en de Paus glimlachen naar de aanwezigen en geven nog meer kleur aan de kerk die al zo kleurrijk is.

Kazuifel en solideo

De katholieke kerk houdt van kleur en dat is ook te zien aan de kledij van de bisschoppen, pastoor en diaken. De kazuifels zijn groen met gouden stikwerk. Het is de kleur voor die dagen dat er geen andere liturgische kleur is voorgeschreven en het contrasteert fantastisch met het fuchsia van de zijden solideetjes op de kruinen van de bisschoppen. De kerk is een feest van kleur, mooie woorden en goede sfeer. ‘Probeer je leven als een roeping te verstaan,’ geeft bisschop Ron van den Hout van bisdom Groningen-Leeuwarden zijn gehoor mee. En: ‘Laat je niet meeslepen.’ De bisschop staat samen met zijn Rotterdamse collega Hans van den Hende en pastoor Nota aan de avondmaalstafel, als er tijdens het slotlied ‘Jesus Christ, You are my life’, ingezet door het Brigida Anúna Jeugd- en Jongerenkoor uit Geldrop, meegeklapt wordt. De jongeren laten zich toch een beetje meeslepen en joelen na het slotwoord en geven dan een klaterend applaus. Pastoor Nota geniet van de reacties en de sfeer: ‘Zie je, het geloof is niet weg!’

lees hier meer over de Sint Clemenskerk

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *