Groepsverblijven Ameland aan de B&B

BALLUM – De groepsverblijven op Ameland zijn hard geraakt door de coronacrisis. “Buitengewoon hard,” zelfs, volgens Jeroen de Jong van het CDA. De Jong wil van het college weten wat de gemeente de ondernemers nog kan bieden. Op welke manier de gemeente deze sector tegemoetkomt. Voor de horeca zijn afspraken gemaakt waardoor terrassen kunnen worden uitgebreid en de tent later dicht mag, om de verloren gegane omzet nog iets te kunnen compenseren. Maar hoe zit dat voor de groepsverblijven, amusementshal en discotheken?

“De groepsverblijven op Ameland zijn buitengewoon hard geraakt door de coronamaatregelen; kinderen mogen weer naar school en daar het toilet gebruiken, in de horeca en op openbare plekken mag men het toilet gebruiken maar in de groepsaccommodaties mag niet meer dan één toilet en douche per adres gebruikt worden. Dit is in onze ogen meten met twee maten. Geluiden uit deze branche geven aan, dat de meeste, zo niet alle zomer- en najaar groepen hebben geannuleerd. Voor deze sector een hard gelag, een verloren jaar.” Jeroen de Jong maakt zich grote zorgen om deze branche.

“De perspectieven zijn slecht voor deze sector,” erkent ook wethouder Theo Faber. De gemeente heeft inmiddels vijf bijeenkomsten gehad met Wagenborg, VVV, terreinbeheerders, ondernemers en groepsverblijven. Er zijn vragen vanuit de sector om tijdelijk B&B toe te staan in de groepsaccommodaties of om tenten te kunnen plaatsen op de sportvelden bij de kampeerboerderijen. De verhuurondernemers kunnen een plan indienen inclusief een coronaprotocol, zegt Faber, waarin aandacht is voor veiligheid, gezondheid en overlast voor de buurt. Inmiddels zijn er al zo’n tien aanvragen binnengekomen. Compensatie voor de verliezen die geleden zit er niet in.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *