Golfer wil meer dan borrelhap en snack

BALLUM – Golfbaan d’Amelander Duinen in Hollum wil nog steeds een volledige horecabestemming op het golfclubhuis. Directeur van de golfbaan Hendrik Engels meent dat een “soepje uit blik en een tosti uit papier” de golfers niet genoeg is. “Wij zijn niet tevreden met de huidige situatie. Wij willen kwaliteitsverbetering toepassen. De gast wil meer en verwend worden.” Golfers komen met arrangementen en met het vliegtuig naar Ameland en dan wil men ook dineren, is Engels inmiddels duidelijk. De raad buigt zich over een nieuwe aanvraag.

Een jaar geleden vroeg Hendrik Engels ook al verruiming van de horecamogelijkheden aan. Het bestemmingsplan voorziet alleen in zogenaamde ondergeschikte horeca. Bij de golfbaan in Hollum staat een pand dat dient als clubhuis. Leden van de club kunnen er wat drinken en eten. Zomaar binnenlopen en een hapje bestellen mag niet.

Vorig jaar had Engels een uitbater van naam in de clubhuiskantine, met de bedoeling een openbaar restaurant te openen. Amjaad, het visspecialiteitenrestaurant dat was vertrokken uit Buren, vond bij de golfbaan een warm onthaal. Het restaurant richtte in voordat de vergunning rond was en dat pikte de gemeente niet. Engels en Hans en Betty Visser van Amjaad konden niet anders dan de restaurantfunctie versoberen tot clubhuiskantine. De Vissers zien inmiddels af van vestiging van hun restaurant aan de Oosterhiemweg. Ze vertrekken van het eiland.

In eerste aanleg was het de bedoeling dat de Amelander Kaap het clubhuis van de golfbaan zou worden. Dit voldeed volstrekt niet, volgens Engels. Golfers voelden zich er niet thuis. Ze moesten lang wachten op een consumptie, zochten daarom de bomen op om te plassen. “Ook de dames.” Het was de golfbaan al snel duidelijk dat ze een eigen clubhuis moesten hebben.

Dat op Ameland de golfer zich moet behelpen met snacks en borrelhapjes is een aanfluiting, volgens jongste raadslid Theo Faber (CDA). “Dat niveau verwacht men niet bij een golfbaan.”
Gatso Lamsma (ABA) meent dat het hele eiland profiteert van de golfbaan, die internationaal bekend is. “Willen we dat houden dan moeten we de horeca mogelijk maken.”
In de eerstvolgende raadsvergadering volgt het raadsbesluit.

>>> wilt u meer lezen over deze kwestie, tik dan Amjaad in bij ZOEKEN

>>> lees hier Beknopt verslag 29 van de raadscommissievergadering van 6 april 2010

>>> wilt u alle beknopte raadsverslagen op een rij? Tik dan Raadsverslag in bij ZOEKEN, rechts bovenin deze pagina.

>>> de gemeentelijke website vindt u op de Links-pagina onder de G van Gemeente

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *