Goede onderneming verdient volledige horeca

BALLUM – Het hing al anderhalf jaar in de lucht en nu is dan eindelijk het raadsbesluit gevallen. Qurios aan de Oranjeweg bij Hollum, krijgt een volledige horecavergunning voor het centrumgebouw ook al past dit niet in het geldende Horecabeleidsplan. Ook mag de eventueel te bouwen bedrijfswoning bij het centrumgebouw opgetrokken worden in plaats van op de zuidoosthoek van het terrein en tenslotte mag in die hoek een berging worden gebouwd en een parkeerplaats aangelegd.

Dirk Metz (AmelandEén) vindt het allemaal prachtig. Qurios is een goed park, zegt hij, en een goede onderneming. “Het dorp Hollum vaart er wel bij.” Bij zo’n park hoort een volledige horecavergunning en daarom werkt AmelandEén van harte mee aan de uitzondering. “Het moet wel duidelijk worden wat er nu nog kan,” zegt Metz nog, doelend op het Horecabeleidsplan dat geen ruimte laat voor nog meer horeca. “Ad hoc beleid moet worden voorkomen,” zegt de man die voor de uitzondering stemt.

Alle fracties zijn het eigenlijk wel met Metz eens: Qurios verdient volledige horeca en het Horecabeleidsplan moet eindelijk eens worden herzien. Daar was al voortvarend mee begonnen, maar al het gedoe rond corona heeft veel tijd opgeslokt, zegt wethouder Theo Faber. Samen met de dorpsbelangen, horeca en bedrijven zijn daar al verkennende gesprekken over geweest. Zodra de omstandigheden het toelaten gaan de besprekingen verder.

Han van Heerde van Ameland’82 was en is nog steeds tegen het plan om buiten de regels van het geldende Horecabeleidsplan om uitzonderingen te maken. Ook Van Heerde vindt Qurios een goed bedrijf, maar desondanks stemt hij tegen. Dat legaliseren gebeurt hem te vaak en daar gaat Ameland’82 niet in mee.

Wethouder Faber benadrukt nog even dat het Horecabeleidsplan, ook het aanstaande herziene plan, kaders aangeeft en niet exact voorschrijft wat wel en niet mag. “Die afweging maakt de raad.” En de Amelander gemeenteraad stemt, met uitzondering van Ameland’82, voor de horecavergunning van Qurios, voor verplaatsing van de bedrijfswoning en voor de mogelijkheid van bouw van een berging en parkeergelegenheid in de zuidoosthoek van het Qurios terrein.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *