Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Gevelsteen langs de Reeweg
HOLLUM – Dit voorjaar zijn er kloostermoppen gevonden langs de Reeweg. Liander was daar aan het werk voor de kabelaansluiting van de tidal kite, de onderwatervlieger, die in de Waddenzee komt te hangen. Daarvoor werd er langs de Reeweg bij Hollum gegraven en dat bracht stenen naar boven.
Het bleek een grote hoeveelheid kloostermoppen te zijn, waarvan de meeste kapot waren. Jan Botte Wijnberg, die daar regelmatig wandelt om zijn hond uit te laten, zag de stenen en raakte meteen geïnteresseerd. “Ik vond het zonde dat ze in de puinbak of weer onder de grond zouden verdwijnen.”
De gravers hadden eigenlijk alleen maar last van de brokstukken en toen Wijnberg vroeg of hij de hele moppen ertussenuit mocht zoeken, was dat geen enkel probleem.
Hij nam een stuk of tien mee plus nog een grote, andere steen. Wijnberg zag een mooie bestemming voor de oude stenen: hij had een rotstuintje bij hem achter huis in het hoofd. “Ze lagen bij mij buiten te wachten op schoonmaak, maar nu er een paar keer regen overheen is gegaan, kwam er een letter in zicht.” Een verraste Wijnberg maakte meteen de steen verder schoon en het lijkt een gevelsteen met een jaartal te zijn. Aanvankelijk had hij het buitenbeentje willen laten liggen omdat het geen kloostermop was, maar prijst zich nu gelukkig dat hij hem toch heeft meegenomen.
“Omdat de stenen alleen begin dorp lagen, daar waar vroeger de veekering dijkjes lagen, kan ik alleen maar bedenken dat ze voor stevigheid zijn gebruikt.” De dijkjes lagen tegen het dorp aan en Wijnberg vond verderop richting dijk niets.
De bijzondere steen is ongeveer 28 cm in het vierkant en zo’n 10 cm dik. Wijnberg, die bijzonder geïnteresseerd is in de historie van het eiland, vermoedt dat de moppen afkomstig zijn van een eerdere kerk. Vlakbij de Reeweg staat de hervormde kerk van Hollum. Op die plek werd in de 14e eeuw al gekerkt en aan de huidige grote kerk zijn drie kerkjes voorafgegaan.
“Ik weet het niet,” zegt hij, “maar ben natuurlijk benieuwd of iemand mij kan helpen met deze puzzel.”
U kunt mailen naar info@persbureau-ameland.nl
⇒ lees hier over de TidalKite en bekijk het graven langs de Reeweg