Gemeentelijk overleg met ondernemers

BALLUM – De gemeente wil in goed contact zijn met de ondernemers, zegt wethouder Theo Faber. Daar is vanaf het begin van de pandemie naar gestreefd. Uit de vraag die raadslid William de Jong van AmelandEén tijdens de laatste raadscommissievergadering stelt blijkt dat er onder de ondernemers wat onvrede heerst. De Jong: "De ondernemers op Ameland hebben het niet makkelijk onder de huidige Corona maatregelen. Er zijn weer toeristen, het weer wordt beter dus begint het ondernemersbloed weer te stromen." Hoe goed is het college eigenlijk op de hoogte van wat er onder ondernemers leeft, wil hij weten.

Wethouder Theo Faber legt uit wat voor overleg er voor de ondermers is ingericht. Het is een apart overleg, waar diverse partijen aan tafel zitten. VVV Ameland, Ondernemersplatform, Horecavereniging, Vereniging Groepsverblijven, Recron, veerdienst en terreinbeheerders. Die laatsten zijn aangeschoven omdat de gemeente oog heeft voor de belasting op de natuur die het andersoortige toerisme van het afgelopen jaar met zich mee heeft gebracht.

De gemeente is in maart 2020 met het overleg gestart. In het begin was er tweewekelijks overleg en inmiddels is dat maandelijks.

De verenigingen zorgen voor de terugkoppeling naar de achterban. Als er specifieke zaken zijn dan worden de ondernemers per brief geïnformeerd, zegt wethouder Faber. Als voorbeelden noemt hij terrasuitbreiding en het toestaan van mini campings bij de groepsverblijven.

Op 26 februari stuurden alle Friese burgemeesters een brief aan alle Friese ondernemers, waarbij ze om geduld wordt gevraagd. “Dat is een hele lastige,” erkent Faber. De wethouder begrijpt dat de horecaondernemers hun terrassen weer open willen gooien, maar ook Ameland moet zich voegen naar het Rijksbeleid. “Dat zijn de moeilijke dingen die we in zo’n overleg moeten uitleggen.” Er wordt verder gekeken naar oplossingen en daarom zijn de deelnemers aan het overleg ook zeer tevreden, zegt Faber. “Hoe moeilijk het ook is.”

Inmiddels geeft het Rijksbeleid aan dat de terrassen vlak voor Pasen, op de laatste dag van maart, mogelijk weer open mogen. Als de R-waarde laat zien dat het kan.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *