Geen nee maar ook nog geen ja voor Wellness van Westers

BALLUM – De gemeenteraad heeft het wellnessplan van Harry Westers nog geen vrij baan gegeven. Westers, ondermeer eigenaar van Hotel Noordsee in Nes, wil samen met Kontour Vastgoed de twee koepels van het voormalige subtropische zwembad aan de Strandweg in Nes betrekken bij een spa met wellness voorzieningen en hotelaccommodaties in lodges.

De hele raad, behalve André Tuil, zadelt het college en Westers op met huiswerk. Over de bestemmingsplanwijziging voor de Strandweg ten behoeve van de wellnessvoorziening werd nog niet gestemd.

Het Bad, Wellness, Spa-resort voorziet in een wellnesscentrum in de oude zwembadkoepels en hotelkamers in nieuw te bouwen waterunits (tien stuks) en bosunits (twee stuks). Het totaal heeft honderd hotelkamers. Op 2 juni werd het besproken in de raadscommissie. Harry Westers, toen aanwezig in Ballum, kon zich niet voorstellen dat de raad zijn plan niet zou omhelzen, maar de hotelbaas moet het voorlopig nog zonder Ameland-hug stellen.

Zijn lodges zijn te hoog en het project is te groot; Westers heeft grond van de gemeente nodig. Dat lijken de twee struikelblokken voor dit moment te zijn. In 2012 bepaalde de toenmalige gemeenteraad dat de lodges maximaal twee bouwlagen mochten hebben, dat er op eigen grond gebouwd moest worden, dat er een onderlinge afstand tussen de hotelunits van minimaal 15 meter moest zijn en dat de bedrijfsvoering in de hotelsector zou vallen.

“Het plan voldoet niet aan de voorwaarden die toen zijn gesteld,” zegt raadslid Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland (ABA). Hij stelt voor het onderwerp voor dit moment van de agenda te halen. Het college en Westers moeten nog maar eens goed naar het plan kijken en dan met een voorstel komen dat past binnen die afspraken. ABA krijgt de fracties van Ameland’82, CDA en PvdA mee, al is het niet bij alle fracties even van harte. André Tuil (VVD) vaart zijn eigen koers. Hij had het project maandagavond graag af willen tikken. “Jammer dat er partijen zijn die nu ineens zeggen: 'Het is nog niet naar onze zin.' Ik hoop niet dan van uitstel afstel komt.”

Het onderwerp wordt verdaagd, het komt op de eerstvolgende raadsvergadering, 13 juli, wederom aan de orde.

De publieke tribune zit vol belangstellenden. Een aantal moppert dat het hele eiland verkocht wordt aan Kontour en andere projectontwikkelaars. En die lodges, zeggen ze, die worden zo gebouwd dat ze als appartement kunnen worden verkocht. Dat weersprak Westers, toen hij in september 2014 een informatieavond hield: “Wat een Westers begint maakt een Westers af.”

bekijk op Waddenpost foto's van het plan

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *