Pleidooi voor Bad Ameland

HOLLUM – Harry Westers, directeur van WestCord Hotels, pleit voor Bad Ameland. Een Europese wellness erkenning voor het Waddeneiland is een kans voor Ameland, meent de horecabaas. Hotel Noordsee in Nes is een van zijn hotels en hij heeft grootse plannen voor de koepels van het oude subtropisch zwembad, die pal achter Noordsee liggen. Het wellnesscentrum dat hij daarin wil bouwen, boven de bron van thermaal water, kan dan de kern worden van Bad Ameland en het hele eiland kan op de Badstatus meeliften.

Maquette

Westers presenteert zijn plannen voor de vierde keer op het eiland. Maandagavond stond de maquette in Hotel Amelander Kaap in Hollum en waren niet alleen de raadsleden maar alle eilanders uitgenodigd om kennis te nemen van de plannen en het idee om in te steken op de status van Bad Ameland. De timing leek wat ongelukkig, omdat veel eilanders op vakantie zijn, maar desalniettemin zaten er 84 geïnteresseerden in de zaal. Westers belegt eind oktober nòg een avond, speciaal voor al die mensen die er vanwege hun vakantie niet bij konden zijn.

Koepels

Het plan voorziet in een wellnesscentrum in de oude zwembadkoepels en hotelkamers in nieuw te bouwen waterunits (tien stuks) en bosunits (twee stuks). Het totaal heeft honderd hotelkamers.

Gemeenteraad

De man van WestCord wil wel investeren, maar hij laat ook weten wat gefrustreerd te zijn door de gang van zaken. Zijn plan werd in december 2012 met de hakken over de sloot door de raad geloodst. Westers heeft nog wat grond nodig van het Natuurcentrum en de gemeente, de Molenweg moet worden omgelegd en de schaal van het project is wat groot: dat zijn wat heikele punten van het plan. Het college zat destijds niet op één lijn en het is nu de vraag hoe het nieuwe college erover denkt. Wethouder Nico Oud was destijds tegen en daardoor vond het toenmalige college de basis voor het plan te wankel en werd er geen bestemmingsplanwijziging voorbereid. Westers kijkt er naar uit dat de raad zich voor de laatste keer over zijn plan buigt en hem dan definitief groen licht geeft. Westers: “Als we het hier niet doen dan doen we het op Vlieland of Terschelling. Daar zit het water ook.”

Badstatus

Een Badstatus krijgt het eiland niet zomaar. Wat je in ieder geval nodig hebt is thermaal water en een wellness voorziening. Het water zit er en Westers wil de wellness bouwen. Verder moet Ameland het Bad-idee omarmen. Daarna buigt de European Spa Association (ESPA) zich over een tiental criteria betreffende infrastructuur, benadering, behandeling en voorzieningen voordat er een status kan worden gegeven. Als dat is gelukt, is Ameland klaar voor de toekomst en daar wil Harry Westers wel een rol in spelen.

Het plan wordt toegejuicht door aanwezigen in de zaal (“Complimenten voor deze onderneming”) en er zijn kritische geluiden te horen ("Ik ben faliekant tegen!”). Sommigen zijn bang dat de WestCord directeur de hotelunits bouwt, ze verkoopt en zich dan terugtrekt van het eiland. Harry Westers wil daar niets van weten: “Wat een Westers begint maakt een Westers af.”

lees hier meer over WestCord

bekijk hier meer foto's van het project en de criteria van de ESPA

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *