Geen gladheidmeldsysteem voor Ameland

BALLUM – Ameland krijgt geen gladheidmeldsysteem. Zes van de tien aanwezige raadsleden hebben geen geld over voor het systeem dat via de computer meldt wanneer de strooiploegen moeten uitrukken.

Op enkele specifieke plaatsen op het eiland wordt het snel glad. De Verbindingsweg tussen Ballum en Nes kent enkele verraderlijke punten.
Raadslid Jan Verbiest (VVD) ziet niet veel voordelen in een systeem dat de temperatuur en vochtigheid van het wegdek, hoeveelheid aanwezige zout, de luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur registreert. De gemeten waarden worden in een computer programma ingebracht. Het programma vertaalt de gegevens en berekent op welk moment de kritische temperatuur wordt bereikt waarbij gladheid optreedt. Het systeem moet € 32.190 gaan kosten. Te duur in de ogen van Verbiest. Raadslid Gunda Brunotte (CDA) heeft ook moeite met het bedrag. Jan Wijnberg verwoordt het standpunt van Algemeen Belang Ameland: “Wij vinden het te gek.”
Tineke Hemminga (PvdA) wil niet dat we afhankelijk worden van een systeem waarbij we zelf niet meer hoeven te denken. “We moeten onze rijsnelheid aanpassen aan de omstandigheden. Iedereen moet zijn eigen verantwoording nemen.”
Dirk Brouwer van Ameland’82 wil wel een systeem, al had de fractie niet zo’n dure variant voor ogen. Een meldsysteem met één meetpunt was voor A’82 al voldoende geweest. Het raadsvoorstel voorziet in twee meetpunten. Brouwer heeft een nog goedkopere oplossing voor de gladheidsproblemen op de Verbindingsweg: "Pak de kettingzaag en zaag de bomen om!"
Met zes tegen vier stemmen werd bepaald dat het gladheidmeldsysteem met één of meer meetpunten er niet komt.

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 30-11-09

>>> lees hier over 4-11-09 Gladheidmelding voor Ameland

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *