Geen alternatieve locatie voor zonnepark

BALLUM – Tot op het laatste moment is er gekeken of er niet toch een alternatief is voor het geplande zonnepark op het vliegveld. Bezwaren komen er van boeren die het land niet kunnen missen, van vogelwachters en van Amelanders die de wijde blik niet willen laten onderbreken door een zonnepanelenpark. Willem Nagtegaal, voorman van een club verontruste Amelanders, had in een eerdere vergadering ingesproken en zijn bezwaren geuit voor locatie vliegveld. Het is zonde van het open landschap, waar Amelanders van genieten en waar badgasten voor naar het eiland komen. Tot een half uur voor de raadsvergadering van 28 april had burgemeester Albert de Hoop nog contact met Herman Brink, districtshoofd Friese Wadden van Staatsbosbeheer, met de vraag of Nagtegaals alternatief beschikbaar zou zijn. Die locatie ligt achter Roosdunen. Er drukken zware nationale en Europese natuurregels op het gebied en daar past een zonnepark niet in. Maar zelfs al zou Ameland toestemming krijgen ondanks de EHS, Natuurtoets en Natura2000, dan nòg geeft SBB het gebied niet gratis weg. Het vliegveld valt onder een minder zwaar natuurregime en het veld wordt gratis beschikbaar gesteld door de gemeente. Die condities maken van het vliegveld de beste keuze.

Raadsleden zaten er nog wat tegenaan te hikken maar gingen uiteindelijk akkoord met de locatie. Dirk Brouwer (A’82) had graag de openheid van het vliegveld bewaard “maar we hebben maar één locatie.” Irma Marinus (PvdA) zag het park graag ergens anders: “Wij leggen ons erbij neer.” André Tuil (VVD) was een beetje verbolgen omdat Brink van SBB in een eerder mailbericht niet negatief was over de locatie Roosdunen. “Jammer dat RHO (het onderzoeksbureau dat verschillende locaties onderzocht– redactie) dat niet heeft meegenomen.” Tuil meent ook dat, zoals het er nu voorstaat, het vliegveld de “minst slechte oplossing is.” Piet IJnsen (ABA): “Het vliegveld ligt bij onze fractie zwaar.” Toch gaat ook ABA akkoord met de locatie. Nico Oud (CDA) noemt het dé locatie waar het zonnepark zou kunnen. “Daar lopen we tegen de minste weerstand aan.”

>>> lees hier over Duurzaam Ameland

>>> lees hier Ameland akkoord met zonnepark vliegveld

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *