Ameland akkoord met zonnepark vliegveld

BALLUM – De raad van Ameland gaat unaniem akkoord met het krediet voor het zonnepark op Ameland. De raad ging in dezelfde raadsvergadering van maandag 28 april ook akkoord met de locatie van het vliegveld.

Het krediet dat beschikbaar wordt gesteld is 6.633.612 euro. De gemeenteraad wil de toegezegde subsidie door het Waddenfonds en Provincie Fryslân niet verspelen. Er moet voor 1 mei een positief besluit liggen om de subsidie uit het Waddenfonds van 2.653.445 euro veilig te stellen. De provincie subsidieert met 331.681 euro. Eneco wil onder voorwaarden 1.300.000 investeren en AEC stopt een miljoen in het park. Met de toegezegde investeringen en subsidies blijft er voor de gemeente een investering over van 1.348.486 euro. De gemeente staat garant voor 2.648.486 euro.

Wat de raadsleden over de streep trok was de duurzame ambitie van het eiland. In 2020 wil Ameland, net als de andere Waddeneilanden, energieneutraal zijn op het gebied van energie en water.

ABA, PvdA en VVD dienden nog een amendement in om vast te leggen dat het met dit akkoord nog niet definitief is. Er komen nog twee beslismomenten voor het al dan niet doorzetten van het project. Dat wilden de drie fracties beslist in het besluit ingevoegd hebben. Het CDA en A’82 vonden dat maar overbodig. Nico Oud (CDA) stelde daarop de cruciale vraag: “Wat als wij niet akkoord gaan met het amendement?” Piet IJnsen gaf het duidelijke antwoord: ”Als dit amendement niet wordt aangenomen, dan stemmen wij tegen!” Ook de VVD en PvdA waren in dat geval niet akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van het krediet. Omwille van een unaniem besluit over het zonnepark gingen A’82 en CDA akkoord met het invoegen van twee beslismomenten.

Burgemeester Albert de Hoop is blij met de unanieme uitspraak voor het zonnepark, dat het grootste van Nederland wordt. “Dit wordt opgemerkt in de rest van Nederland. Het biedt ook ruimte in de discussie over windmolens in onze omgeving.” 

NB: Vanavond wordt er bij Omrop Fryslân in Hjoed aandacht besteed aan voor- en tegenstanders van het zonnepark op het vliegveld.

>>> lees hier over Windmolenpark boven Ameland

>>> lees hier Geen alternatieve locatie zonnepark

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *