Geen afspraken over ganzen

BALLUM – “Er zijn weer veel jonge grauwe ganzen uit het ei gekropen, een mooi gezicht! Echter, dit levert soms op de Verbindingsweg gevaarlijke situaties op. Volgens ons waren hier met Staatsbosbeheer afspraken over gemaakt.” William de Jong van AmelandEén vraagt aan het college van burgemeester en wethouders hoe het zit met de ganzenafspraken die gemeente met Staatsbos zou hebben.

Burgemeester Leo Pieter Stoel geeft het antwoord. “Ik ben regelmatig getuige van de jonge families die rondlopen in het land,” zegt hij. De burgemeester ziet ook dat de ganzen van de ene kant van de weg naar de andere kant gaan. De gemeente is echter niet op de hoogte van afspraken met Staatsbosbeheer over ganzenbeheer. Bij SBB is ook niks bekend over afspraken daaromtrent. In het algemeen wordt er wel gewerkt aan het ganzenbeleid, door SBB en de provincie, om te kijken hoe er om moeten worden gegaan met het grote aantal vogels dat in Friesland en op de Amelander landerijen rondstapt. Het beleid daarover ligt op provinciaal niveau.

Amelander boer Anne de Jong is duidelijk over de grasvreters en het beleid. Bij een foto van een vlucht ganzen schrijft hij op zijn Facebookpagina: “It's time to say goodbye. Opzouten graag! Tien jaar terug had ik nog nooit een gans op mijn huiskavel gehad. Nu zitten er duizenden. Een uiting van een totaal mislukt natuurbeleid. Terreinbeheerder Staatsbosbeheer doet helemaal niets aan de dramatische uitbreiding van de grauwe gans. De buitendijkse kwelders aan de Friese kust zijn voor het merendeel zo verruigd dat ganzen daar niet meer komen. In de eilander polders hebben de ganzen inmiddels de plaats van het vee overgenomen. De belastingbetaler draait op voor de ganzenschade en de boeren moeten maar zien hoe ze hun veestapel van goed ruwvoer voorzien.”

Op het filmpje hieronder zijn ganzenfamilies bij de golfbaan te zien. Het filmpje is een persoonlijk bericht aan een bewoner van De Stelp die wegens de coronamaatregelen geen bezoek kan ontvangen. Met enige regelmaat krijgt hij een bericht per filmpje toegezonden. Deze gaat over de ganzen en hun pielkes.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *