Gasloos koken, lessen uit het verleden

AMSTERDAM – Gasloos koken! Lessen uit het verleden. Met een mooie actie voor Amelanders. Iedereen kan 30% gas of elektriciteit besparen door de techniek van ‘isolatie-koken’ toe te passen: Als je ingrediënten kort opkookt en daarna de warmte isoleert, gaart je eten vanzelf, zonder energie. Ingenieurs Iris van de Graaf en Caro Niestijl, grijpen terug op deze honderd jaar oude kooktechniek en bedachten een handzame geïsoleerde behuizing voor je pan: de EcoStoof.

Nu we, na de pandemie, net weer terug in het ‘normale leven’ zijn, staat de volgende uitdaging alweer voor de deur: we moeten van het gas af. Welke gebruiken uit het verleden kunnen we benutten?

Isolatie koken

Voor het gasfornuis is er gelukkig een alternatief waarmee je 30% gas kunt besparen: Vroeger was het heel normaal om een grote pan eten (stoofvlees, maar ook aardappelen, rijst of groenten) even op te warmen op het fornuis en vervolgens in een grote kist met isolatiemateriaal zoals hooi, kranten of dekens te stoppen. Deze hooikist zorgde ervoor dat de warmte in de pan bleef en het eten vanzelf langzaam kon garen. Stoven zonder energie!

Uit een verslag van een kookles met de hooikist, anno 1900 uit het boek ‘onze Volkskeuken’ lezen we: “Ook waren er eenige weesmeisjes bij die het huis gingen verlaten, en aan wie door regenten en regentessen toegestaan was, een cursus te volgen. Een paar malen werd er in de hooikist gekookt, wat natuurlijk algemeen de aandacht boeide: groot was daarna de opwinding, toen het eten er warm en gaar uitkwam.”

Tot na de Tweede Wereldoorlog was de houten hooikist een gangbaar kookmiddel. Daarna kreeg je ook varianten van textiel. Toen Nederland aan het gas ging, was er energie in overvloed. De hooikist is daarna in onbruik geraakt. Tot anno 2021 dus!

Met EcoStoof van het gas af

Mocht je nou geen zin hebben in zo’n grote kist in je keuken, dan is er ook een heel leuk modern alternatief: de EcoStoof. De EcoStoof werkt hetzelfde als de hooikist, maar ziet eruit als een klein licht pompoentje wat je zo op tafel kan zetten. Door deze kooktechniek bespaar je tot wel 30% aan energie. De ideale tool dus voor een gasarme keuken!

Noem het dus vintage, klassiek of ouderwets maar met de EcoStoof op tafel wordt vroeger de nieuwe toekomst!

TOT 31 DECEMBER: SPECIALE ACTIE VOOR AMELANDERS: 14 euro korting op een EcoStoof® met kortingscode AMELAND op www.ecostoof.nl.

Niet geldig voor afgeprijsde artikelen en voordeelsets.

ingezonden mededeling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *