Btw berekenen nog nooit zo makkelijk

LEEUWARDEN – Ondernemers komen er niet onderuit: de btw. De btw is belangrijk bij de aangifte omzetbelasting, maar ook bij het opstellen van facturen. Je wilt dit als ondernemer natuurlijk het liefst zo goed mogelijk doen. zakelijkgroeien.nl heeft daarom een handige berekentool in het leven geroepen. Bereken btw binnen drie stappen!

Minder rompslomp, meer tijd

Je kunt ervoor kiezen om de btw te berekenen met de formule. Hiervoor heb je een rekenmachine nodig. Omdat je die niet altijd voorhanden hebt, en omdat je dan alsnog een foutje kunt maken, is er op de website een tool waarin de formule geïntegreerd is. Met de tool kun je ook nog eens handig de berekening naar jouw mailadres sturen, waardoor je de berekening niet apart hoeft te noteren of te onthouden.

Verschillende tarieven

Om de btw op een makkelijke en goede manier te berekenen, moet je er wel rekening mee houden dat je zelf het goede btw-tarief hanteert. Er zijn namelijk drie verschillende tarieven en er is ook een vrijstelling van btw. Dit is afhankelijk van de goederen en diensten die je levert. Zo reken je 21% btw wanneer je kleding verkoopt, maar hoef je maar 9% btw te rekenen wanneer je kleding repareert.

Het komt in de praktijk dus vaak voor dat je met verschillende tarieven werkt. Het 21%-tarief wordt ook wel hoog tarief genoemd en het 9%- of 0%-tarief laag tarief genoemd. Het tarief van 21% is eerder regel dan uitzondering. Controleer dus altijd goed welke dienst of welk product jij levert en kijk of dit valt onder het hoog of laag tarief. Diensten en producten die een maatschappelijke functie hebben, zoals gezondheidszorg, sport en onderwijs, zijn vrijgesteld van btw.

Internationale handel

Mocht je je vooral op de internationale markt begeven, dan is de kans groot dat je het 0%-tarief dient te hanteren. De diensten of producten die je levert aan een ander land worden dan ook in dat land betaald. Ook bijvoorbeeld alcohol of tabak hebben een 0%-tarief, omdat er al belasting in de vorm van accijns opzit. Weet je niet welk tarief je moet hanteren, dan kun je dit altijd navragen bij de Belastingdienst of aan jouw boekhouder.

De btw berekenen

Wanneer je hebt bepaald welk btw-tarief je dient te hanteren, vul je het bedrag in. Daarna vul je in of dit het bedrag inclusief of exclusief btw is. Zo weet jij precies hoeveel je betaalt aan btw en wat het bedrag is inclusief btw, dus het bedrag dat jij over dient te maken. Vooral in het geval van zakelijke afspraken wordt een exclusief btw-bedrag afgesproken. Dat is het bedrag dat je uiteindelijk kwijt bent. De btw over dat bedrag kun jij namelijk weer terugvragen bij de Belastingdienst, waardoor je minder omzetbelasting hoeft te betalen.

Deze manier van btw berekenen is tijdbesparend en efficiënt, omdat je de berekening binnen een paar stappen naar jouw mailadres verstuurt. Op zakelijkgroeien.nl vind je meer tips over alles met betrekking tot ondernemen, belastingen, software en juridische zaken, allemaal gericht op ondernemers die zakelijke willen groeien.

ingezondern mededeling – 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *