Fuchsia's van Gerben IJnsen

HOLLUM – De tuin staat vol met fuchsia’s. “Je moet eens naar Gerben IJnsen toe en over de fuchsia’s  schrijven”, tipt een dorpsgenoot. Soms ligt het nieuws op straat en dan weer staat het met de wortels in de aarde. Op de hoek van de Oranje weg – Yme Duneweg ziet de tuin rose, rood en lila. Gerben heeft sinds 1999 een voorliefde voor de bellebloem. Het begon allemaal met een paar planten die hij bij de plaatselijke bloemist kocht. Hij vond de kleur mooi en de vorm stond hem aan en hij is zich gaan verdiepen in het verzorgen van fuchsia’s.
Gerben  ging op bezoek bij kwekers in Heerde en Dalen en raakte nog meer in de ban van de plant. Zijn groene vingers hebben inmiddels 120 verschillende soorten fuchsia’s onder hun hoede. Dat is nog niks vergeleken bij het de diversiteit aan belletjes die de kweker in Heerde heeft. Wel 3500 soorten. De kweker in Dalen adverteert met iets minder, maar evenzogoed heeft die een assortiment van 2500 verschillende fuchsia’s. Fuchsia liefhebber IJnsen heeft daar likkebaardend rondgelopen. Hij nam na elk bezoek een paar potten met nieuwe planten mee.
Jammer genoeg staan de planten er niet zo goed bij als IJnsen zou willen. Hij heeft last van roest. De enige remedie daartegen is spuiten. Om de roest te bedwingen moet de hele plant besproeid worden. Als er roest in de plant zit verschrompelen de blaadjes en gaat de plant er armoedig uitzien. Eén zieke plant kan de hele tuin infecteren. Het is een vervelende schimmelziekte. Soms zie je jarenlang geen korreltje roest op de fuchsia’s en dan, met extreem natte zomers en af en toe heel broeierige perioden, is het bar en boos.
IJnsen is elke dag in zijn tuin en onder zijn afdak bezig met de potten en planten.
Onder het afdak heeft hij een theater getimmerd waar de fuchsia’s in hun potten staan uitgestald. Hier is goed te zien wat de roest voor schade heeft aangericht. De planten ogen lang niet zo vol als wel zijn kan. In de tuin, voor en naast het huis staan de planten gelukkig nog volop in het blad en is de bloei kleurig en weelderig. Lange bellen, korte bellen, groen blad en tweekleurig blad, fuchsia rose, lila, rood met een rose hart, vele combinaties staan naast elkaar in het ochtendzonnetje. In de voortuin ontdekt Gerben IJnsen toch één plant met die vermaledijde roestplekjes op de bladeren. Hij gaat er meteen mee aan de slag.
Elke dag vraagt de tuin aandacht. Is het niet de roest dan zijn het wel de zaaddozen die geplukt moeten worden voordat de kracht daar in gaat zitten, kracht die nu nog nodig is om de kleurige bloemen volop te laten bloeien.
Het land heeft honderden fuchsia liefhebbers. Sommigen zijn verenigd in clubs en houden fuchsia kweek wedstrijden, open tuinen en wisselen tips en stekjes uit. De Nederlandse Kring van Fuchsiavrienden is in heel Nederland geïnfiltreerd. Op Ameland weet Gerben IJnsen nog enkele liefhebbers. Liefhebbers die misschien wel de Celia Smedly, Windhapper of Walz Jubelteen in de tuin hebben staan. Of de Annabel, Marinka of Checkerboard. De Pink Marshmellow, Dollarprinzessin, het zijn slechts een paar namen van de paar duizend die er bestaan.
Gerben IJnsen heeft plezier in zijn planten. Hij hoopt voor volgend jaar op een minder natte en broeierige zomer zodat hij de roest eronder kan houden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *