Frisse wind in Amelander politiek

AMELAND – Het is politiek onrustig op Ameland. De gemeenteraad heeft verschillende hoofdpijndossiers op het bordje (De Hagen, De Vleijen, ouderenzorg en de kleiduivenschietbaan op het vliegveld) die al politieke koppen hebben doen rollen. Tegen die achtergrond is een nieuwe partij in oprichting, met als werktitel De Nieuwe Partij.

Trekker van de club is Theo Faber (34), beheerder van Camping Roosdunen in Ballum. Faber kan bogen op politieke ervaring. Hij zat vier jaar in de raad namens het CDA, maakte twee verkiezingen mee, schreef mee aan de verkiezingsprogramma’s en deed de verkiezingscampagnes. In het rumoer na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 nam hij afscheid van zijn raadszetel en het CDA. Hij bleef het gemeentebestuur volgen, maar laste een pauze in wat de actieve politiek betrof. In 2015 begon het te kriebelen, in 2016 werden de plannen concreter en in het voorjaar van 2017 kwam de politieke ambitie in een stroomversnelling.

Faber verzamelde een aantal mensen om zich heen die politiek geïnteresseerd zijn maar voor zichzelf geen plek zien bij de gevestigde partijen. Het resulteerde in een werkgroep van acht die de oprichting van de partij voorbereidt. Het wordt een ‘multispeed partij’, een vorm die vrij uniek is in Nederland. Bij de multispeed partij gaat de openbare partijvergadering over de partijpolitiek en de algemene ledenvergadering over verenigingszaken. Zij bepalen ook de naam van de partij. “Het wordt een brede volkspartij,” zegt Faber. Hij wil niet afgeven op de andere groeperingen, maar vindt een frisse wind noodzakelijk.

De Nieuwe Partij heeft een toekomstbestendig en zelfstandig eiland voor ogen, met een evenwicht tussen vooruitgang en behoud van het goede, waarbij ‘kapitaal geen nieuwe vrijheer van Ameland’ is. Het vrijgevochtene en gemoedelijke, dat moet blijven. De werkgroep nodigt Amelanders uit zich aan te sluiten zodat de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 een kandidatenlijst kan samenstellen. Dit weekend wordt er geflyerd.

In de Amelander gemeenteraad zijn Algemeen Belang Ameland, Ameland’82, CDA, PvdA en VVD vertegenwoordigd. Wat vinden zij van de nieuwe partij?

Rudolf Teuben (Ameland’82): “Het geeft wellicht nieuw elan. Verwacht ondanks nieuwe invloeden niet dat er heel veel zal veranderen. Dat is een utopische gedachte.”

André Tuil (VVD): “De gemeenteraad van Ameland is vooral gebaat bij meer kwaliteit van raadsleden en niet bij meer verschillende partijen.”

Marieke van Schaijk (CDA): “Het is altijd goed vernieuwing en verjonging in de politiek te krijgen. Het is een signaal van de bevolking dat je serieus moet nemen.”

Hardloop-Geest


Het Amelander gemeentebestuur zag voor de zomer een wethouder via de zijdeur vertrekken na dreiging van een motie van wantrouwen, zag een andere wethouder verhuizen naar Dokkum en nam afscheid van de derde wethouder vanwege een nieuwe coalitie waar voor hem geen plaats was. Will Bakema (Ameland’82), Linda van der Deen (VVD) en Nico Oud (CDA) verdwenen uit het dagelijks bestuur en Piet IJnsen (ABA) en de extern aangetrokken Peter Pot (A’82) traden aan. De eerste klap was het vertrek van Bakema op 3 april. Nog diezelfde maand traden de initiatiefnemers van De Nieuwe Partij in de openbaarheid. In het politieke rumoer dat op Ameland was ontstaan traden zij naar voren als een mogelijk alternatief.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *