Extra raadsvergadering vanwege nieuwe verhouding in coalitie

BALLUM – Voor maandag 8 januari staat een reguliere raadscommissievergadering op de agenda met aansluitend een extra raadsvergadering. De fractie van Ameland’82 heeft die extra vergadering aangevraagd om te discussiëren over de “stand van zaken coalitie Ameland'82/ Algemeen Belang Ameland”. Aanleiding is de kennisgeving van ABA-fractielid Alice de Jong-Gransbergen om na de gemeenteraadsverkiezingen over te stappen naar het CDA. Zowel ABA als A’82 wil niet veel kwijt over het onderwerp en de discussie van maandagavond afwachten.

Goede afspraken

Fractievoorzitter Jan Wijnberg van ABA zegt over de moove van De Jong-Gransbergen het volgende: “Wij weten al een paar maanden dat ze zich na de verkiezingen aansluit bij het CDA” en “Natuurlijk is het voor ons vervelend.” De fractie is niet van plan het dissidente lid de wacht aan te zeggen en laat haar de periode tot aan de verkiezingen uitzitten. De fractie heeft “goede afspraken” met het vertrekkende lid gemaakt. Wat die afspraken zijn houdt ABA voor zich. “Alice blijft lid van de gemeenteraad voor de fractie van ABA.” Dat ABA komende maanden iemand in haar midden heeft die met het hart al aan een andere tafel zit en dat ABA moet rekenen op een stem minder en het CDA kan steunen op een extra stem telt wat Wijnberg en zijn fractie betreft “absoluut niet” en is "totaal niet aan de orde". De coalitie blijft precies zoals hij nu is, meent ABA.

Discussie

Coalitiegenoot Ameland’82 denkt daar toch wat anders over. Fractievoorzitter Rudolf Teuben wil niet op de discussie vooruitlopen en er alleen het volgende over kwijt: “Via de griffier vernamen wij het besluit van Alice. Gezien de mogelijke gewijzigde verhoudingen in de raad hebben wij daarom een openbare extra raadsvergadering aangevraagd om daarin een en ander met elkaar te bediscussiëren.”

Texel

Het is geen unicum, dat een fractielid opstapt en naar een andere partij overstapt. Op Texel stapt een raadslid uit de fractie van Texel 2010 en begint zelfs een heel nieuwe partij, met de naam Alternatief. Texel heeft dan naast Texel 2010, Texels Belang, Sterk Texel en Eiland Belang vijf lokale partijen. De afsplitser op Texel blijft net als Alice de Jong tot aan de gemeenteraadsverkiezingen voor zijn oude partij in de raad.

Verkiezingen

De verkiezingen zijn op 21 maart. Op Ameland doen naast CDA, PvdA en VVD nog drie lokale partijen mee: Ameland’82, Algemeen Belang Ameland en AmelandEen.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *