Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Strandwachten Ameland gezocht
NES – Petra de Jong uit Nes is op zoek naar vrijwilligers voor het opzetten van een Amelander strandwacht. Dit is haar oproep:
“De zomer komt er weer aan. Massaal trekken we naar zee en genieten we van zon, zand, wind en water. Het leven in de zee laat de meesten van ons koud. Toch is er een groeiende groep strandbezoekers die zich met het leven in zee bezig houdt. Vanaf 1978 onderzoeken deze zogenaamde strandwachters systematisch welke soorten er aanspoelen. Het gaat daarbij onder meer om schelpdieren, wormen, kwallen, krabben en zeesterren. Die strandwachters zijn georganiseerd in zogenaamde strandwachten en samen vormen deze het Strandaanspoelsel Monitoring Project (SMP). Dit project wordt landelijke gecoördineerd door Stichting ANEMOON, een stichting door en voor vrijwilligers.
Vanaf 1993 zijn er langs de Nederlandse Noordzeekust acht strandwacht trajecten van 1 tot 4 kilometer. Eens in de twee weken bij laag water worden daar de aangespoelde dieren en wieren geteld, zowel op de eb- als de vloedlijn. Het tellen gaat per soort én per hoedanigheid. Zo zijn er voor tweekleppige schelpdieren drie hoedanigheden: losse kleppen, doubletten en doubletten met vleesresten. Het onderscheid in die hoedanigheden is belangrijk. Losse kleppen kunnen immers afkomstig zijn van een dier dat duizenden jaren geleden leefde in zee. Doubletten zijn afkomstig van dieren die tot circa een jaar geleden in zee leefden en als we een schelp met vleesresten vinden dan is deze zeer recent overleden. Aan de hand van telgegevens van doubletten en schelpen met vleesresten kunnen we vaststellen of een soort toe- of afneemt. Dat kan niet aan de hand van losse kleppen.
Voor kwallen kunnen we bijvoorbeeld ook precies vaststellen in welke seizoenen ze voorkomen en of er tegenwoordig eerder in het jaar kwallen verschijnen dan vroeger. Met deze informatie komen we veel te weten over het leven voor onze kust.
Iedereen kan meedoen aan het SMP. Ook al lijkt het SMP-formulier met ruim 100 soorten en de verschillende hoedanigheden ingewikkeld. In praktijk valt het reuze mee. Op het formulier kunnen we immers aangeven als we op bepaalde soorten niet hebben gelet. Op die manier kan een beginnend waarnemer op veel minder soorten letten dan een ervaren waarnemer.
Tot op heden is er op de Waddeneilanden alleen een strandwacht op Texel. Daarom willen we gaan kijken of dit voor Ameland ook mogelijk wordt. En dat is belangrijk, want juist op Ameland spoelen door allerlei gunstige stromingen veel mariene soorten vaak aan en er zijn er soorten die we op andere strandwachttrajecten niet of nauwelijks vinden.
Iedere strandwacht draait op 10 tot 20 vrijwilligers, zodat een strandwachter niet iedere twee weken aan de beurt is. We zijn daarom op zoek naar enthousiaste Amelander strandwachters met weinig of veel ervaring, iedereen is welkom.
In het pinksterweekend komen er twee ervaren strandwachters naar Ameland om twee dagen achter elkaar een vrijblijvende praktijkcursus op het strand te geven. Deelname is geheel vrijblijvend.
Op deze manier maken we kennis met de manier van zoeken, tellen en noteren. Ook leren we meer over de verschillende krabben, schelpen, kwallen en zeewier.
Na deze praktijkcursus gaan we kijken of het voor Ameland ook mogelijk wordt een strandwacht op te zetten.
Startpunt: Zaterdag 23 en zondag 24 mei verzamelen we om 17.00 uur op het strand voor het strandpaviljoen Strandhuys in Buren.
Heeft u interesse? Wil je graag meedoen aan deze strandcursus, meldt je aan bij Petra de Jong (06-51462991).”