Elke minuut 174 prikken

BALLUM – Het aantal gemelde positieve coronatests vlakt af, getuige de cijfers in de Corona Locator Nederland. Afgelopen vier dagen is er geen positieve bij gekomen. Het totaal staat op 194, de telling is eind september 2020 begonnen. Het lijkt erop dat deze telling aan de optimistische kant en dat er een dezer dagen een fikse verhoging in het aantal genoteerd gaat worden. 

Vaccineren

Er wordt deze week volop gevaccineerd op Ameland, net als op de andere Friese Waddeneilanden. Eilanders tussen 18 en 60 jaar kunnen hun prik gaan halen. De oudere leeftijdsgroepenen zorgmedewerkers hebben hun twee vaccinaties al binnen. De eilanders worden op hun eilanden gevaccineerd om het reizen zoveel mogelijk te beperken. Ameland en de andere Friese Waddeneilanden zijn de eerste gemeenten in het land waar alle inwoners van 18 jaar en ouder hun vaccinatie hebben kunnen halen. 

174 prikken

Landelijk worden elke minuut 174 prikken gezet. In totaal zijn er al 8,6 miljoen Nederlanders gevaccineerd.

Virusdeeltjes

Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater was eergisteren nog 110,48 en is intussen gedaald naar 47,93. Twee weken geleden was dat nog 536,69 en stijgende. Met het afnemen van de drukte op het eiland, is het aantal virusdeeltjes in het rioolwater ook afgenomen.

Boodschappen

Gemeente Ameland roept via social media op om thuis te blijven bij klachten en een test aan te vragen. Veiligheidsregio Fryslân verspreidt adviezen voor wie een bezoek aan de Waddeneilanden brengt. Verder is het advies om niet gaan winkelen, maar om boodschappen te doen en om dat vervolgens niet met het hele gezin, maar alleen te doen.

Dinsdag 16 februari 2021 startte het vaccineren op Ameland. In totaal werden 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april konden zij hun tweede prik halen en de Amelanders tussen de 60 en 65 jaar hun eerste. Alle eilander volwassenen onder de 60 jaar kunnen eind mei hun eerste vaccinatie laten zetten.

Winkels en terrassen deels open

Stap voor stap opent de samenleving. De avondklok is vervallen en zijn we alweer vergeten. Onder voorwaarden zijn terrassen open tot 20.00 uur, winkels kunnen klanten ontvangen zonder winkelafspraak en studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen 1 dag per week les op locatie volgen. Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. 

De basisregels blijven belangrijk: handen wassen, afstand houden, een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes en thuisblijven en testen bij klachten.

Sneltets

Medical Ameland biedt een sneltests aan (klik op de link voor bereikbaarheid Medical Ameland) voor mensen zonder corona-verschijnselen, die zeker willen zijn dat ze niet besmet zijn. Wie die verschijnselen wél heeft, moet zich bij de arts melden voor de reguliere coronatest.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *