Ameland zit in vierde golf

Geplaatst op: 27 mei 2021 - Categorie: Ameland & Eilanden

Bron: Corona Locator NederlandVan de veiligheidsregio

BALLUM – Ameland zit in de vierde golf. Het aantal besmettingen is opgelopen naar 198, maar de tam tam van Ameland laat heel andere geluiden horen. Het lijkt erop dat de Corona Locator Nederland de besmettingen van de laatste dagen nog niet heeft verwerkt. Doorgaans nemen we de tam tam niet meteen serieus, maar in dit geval lijkt er een duidelijk verschil te bestaan in wat er op Ameland bekend is aan besmettingen en wat in de officiële registratie is opgenomen.
Het totaal staat sinds vandaag op 198, de telling is eind september 2020 begonnen. 

Vaccineren
Er wordt deze week volop gevaccineerd op Ameland, net als op de andere Friese Waddeneilanden. Eilanders tussen 18 en 60 jaar kunnen hun prik gaan halen. De oudere leeftijdsgroepenen zorgmedewerkers hebben hun twee vaccinaties al binnen. De eilanders worden op hun eilanden gevaccineerd om het reizen zoveel mogelijk te beperken. Ameland en de andere Friese Waddeneilanden zijn de eerste gemeenten in het land waar alle inwoners van 18 jaar en ouder hun vaccinatie hebben kunnen halen. 

174 prikken
Landelijk worden elke minuut 174 prikken gezet. In totaal zijn er al 8,6 miljoen Nederlanders gevaccineerd.

Virusdeeltjes
Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is intussen gedaald naar 47,93. In de meivakantie was dat nog 536,69 en stijgende. Met het afnemen van de drukte op het eiland, is het aantal virusdeeltjes in het rioolwater ook afgenomen.

Boodschappen
Gemeente Ameland roept via social media op om thuis te blijven bij klachten en een test aan te vragen. Veiligheidsregio Fryslân verspreidt adviezen voor wie een bezoek aan de Waddeneilanden brengt. Verder is het advies om niet gaan winkelen, maar om boodschappen te doen en om dat vervolgens niet met het hele gezin, maar alleen te doen.

Dinsdag 16 februari 2021 startte het vaccineren op Ameland. In totaal werden 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april konden zij hun tweede prik halen en de Amelanders tussen de 60 en 65 jaar hun eerste. Alle eilander volwassenen onder de 60 jaar kunnen eind mei hun eerste vaccinatie laten zetten.

Winkels en terrassen deels open
Stap voor stap opent de samenleving. De avondklok is vervallen en zijn we alweer vergeten. Onder voorwaarden zijn terrassen open tot 20.00 uur, winkels kunnen klanten ontvangen zonder winkelafspraak en studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen 1 dag per week les op locatie volgen. Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. 
De basisregels blijven belangrijk: handen wassen, afstand houden, een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes en thuisblijven en testen bij klachten.

Sneltets
Medical Ameland biedt een sneltests aan (klik op de link voor bereikbaarheid Medical Ameland) op locatie, bij u thuis. 

Dossier Corona

Relevante dossiers: Zorg op Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?