“Eilandbrede steun voor Eigen Veerdienst Ameland”

BALLUM – Het initiatief van een Eigen Veerdienst Ameland kan op eilandbrede steun rekenen. Dat zegt raadslid Rudolf Teuben (Ameland’82) naar aanleiding van de reacties die bij hem en zijn fractiegenoten zijn binnengekomen. Uit alle hoeken van het eiland kwamen steunbetuigingen.

Teuben en zijn fractie diende een initiatiefvoorstel in om een onderzoek te starten naar een Eigen Veerdienst Ameland. De Teso, veerdienst naar Texel, dient daarbij als voorbeeld. Texels Eigen Stoomboot Onderneming werd in 1907 opgericht.

Het initiatiefvoorstel kan ook op steun van Algemeen Belang Ameland (ABA) rekenen. ABA en A’82 kunnen niet snel betrapt worden op gezamenlijkheid, maar in dit onderwerp vinden de politieke tegenstanders elkaar. André Tuil (VVD) vindt concurrentie voor Wagenborg Passagiersdiensten goed, maar je zou ook in kunnen steken op meer inspraak bij Wagenborg. “Als je de inspraak goed hebt geregeld, waarom dan nog een EVA?” Tuil is beducht op het vijandige traject dat wordt ingegaan.

Teuben ziet voor zichzelf de rol van aanjager weggelegd, in een proces dat jaren zal duren. In 2029 loopt de concessie van Wagenborg af. Als de EVA kans wil maken, dan moet het ruim voor die tijd plannen hebben uitgewerkt. Als voorschot op hoe Teuben de dienstregeling in de jaren 30 ziet, noemt hij een niet te handhaven uurdienst. “Een uurdienst is niet haalbaar zolang er 60 minuten in een uur zitten en geen 80.” Met het type schip waarmee Wagenborg vaart, voegt hij er aan toe. Met een ander schip zou een uurdienst wel haalbaar kunnen zijn. Ook wil Teuben besparen op de directie. Hij weet een ding zeker: “Er zit nu een te zware top.” De tienduizend euro die om te beginnen nodig is voor het haalbaarheidsonderzoek, zou binnengehaald kunnen worden via crowdfunding.

Hoe is het plan bij het college gevallen, wil Irma Marinus (PvdA) weten. Teuben: “We hebben het blanco ingediend, we zien wel waar het schip strandt. Als burgemeester De Hoop voor de eigen veerdienst dezelfde inzet zou plegen als voor het zonnepark, dan zijn we zeker van de veerdienst.” Burgemeester Albert de Hoop was niet aanwezig om deze opmerking in zijn zak te steken, hij is op vakantie. Wethouder Nico Oud kon het niet laten om te zeggen dat er met die opmerking wel erg veel eer naar de burgemeester gaat.

In de eerstvolgende raadsvergadering, 21 september, besluit de raad over het onderzoek.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *