Een wandje stucen – tips en tricks

LEEUWARDEN – Even een wandje witten of stucen? Het klinkt heel eenvoudig. Maar waar begin je. Wat is er nodig en wat is er eigenlijk mogelijk? Kun je dat zelf of geef je het toch liever uit handen? De meesten van ons denken bij witten het nog wel zelf te kunnen doen. Net als een wandje behangen of goedkoop laminaat op het zolderkamertje leggen. Maar wil je een wand of plafond gaan stucen, komt er toch wel wat meer bij kijken.

Het vragenlijstje

De eerste vraag is of de wanden die je wil stucen in een bestaande (oudere) woning zijn of in een nieuwbouwhuis. Een nieuwbouw stucen is namelijk anders dan het stucen in een oudere woning. Is een woning net opgeleverd, dan is een dikke stuclaag overbodig. Een dunne pleisterlaag is meer dan voldoende. Dat komt omdat de wanden in de meeste gevallen al ‘behangklaar’ worden opgeleverd. Stucen met dunpleister scheelt je, ten opzichte van traditioneel stucwerk, overigens veel in de kosten.

Zijn de wanden nog goed of vertonen ze scheuren of lekkage vlekken? Zitten er al diverse lagen op en zitten deze dan wel vast? Ook is er een verschil of je een enkel wandje moet stucen of je totale huis. Is dit laatste het geval, wees dan verstandig en geef de klus sowieso uit handen. Een stukadoorsbedrijf heeft veel meer ervaring en klaart de klus voor jou binnen no-time. Daarnaast weten zij precies wat er moet gebeuren, plakken ze alles netjes af en zorgen ze er ook weer voor dat alles opgeruimd wordt. Daardoor ben je altijd verzekerd van een snel, strak en schoon resultaat.

Ook kunnen ze diverse wanden of plafonds anders behandelen. Dat is fijn als je niet overal dezelfde look wil creëren. Denk bijvoorbeeld aan het latex spuiten van wanden in woon- en slaapkamers en het schilderen van bruine of groene spaanplaten op zolder of spackspuitwerk met een mooie fijne korrelstructuur. Maar ook het aanbrengen van beton cire in een badkamer of toilet.

Ken je grenzen

Klussen in huis, waar ligt de grens van het zelf doen? Die grens is eigenlijk heel eenvoudig. Daar waar jij geen kaas van gegeten hebt, te weinig ervaring in hebt, er echt perfect uit moet zien, waar je tegenop ziet of waar je gewoon geen zin in hebt, ligt de grens. Want als één van deze zaken aan de orde is, kun je de klus beter uit handen geven. Simpel omdat het meer tijd zal vergen dan je vooraf denkt, er gegarandeerd tegenvallers zijn, het eindresultaat minder is dan je vooraf dacht en het je in de meeste gevallen ‘ruzie’ met jezelf of je partner oplevert.

Ook tijd is een belangrijke factor. Ben je een goede doe-het-zelver dan nog is de vraag of je voldoende tijd hebt voor het aanpakken van de klus. Is er een kans dat de klus half geklaard wordt en het weken een rommel in huis is, geef het dan liever uit handen en besteed je tijd aan werk of andere klussen die kleiner of eenvoudiger zijn.

Geef je de klus uit handen, kijk dan wel goed met wie je in zee gaat. Een goedkope klusjesman regelen via werkspot klinkt slim, maar pakt niet altijd ook goed uit. Beter kies je een betrouwbare partner waarbij je referenties kunt opvragen of lezen en die een naam hoog te houden heeft. Zo weet je zeker dat jouw klus goed opgepakt wordt en het resultaat is wat je verwacht.

Partnerbijdrage

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *