Een bieb op Ameland?

BALLUM – Een goed burgerinitiatief, werd het genoemd. Een groep lezende burgers heeft zich verenigd in een werkgroep dat als doel heeft een bibliotheek in een vaste vestiging op Ameland van de grond te krijgen. De werkgroep Bibliotheek Ameland heeft een jaar lang onderzoek gedaan. Schiermonnikoog heeft een bieb, Terschelling heeft een bibliotheek en zelfs Vlieland heeft een Openbare bibliotheek. Lezend Ameland moet het doen met een Bibliobusvoorziening. Een bus met boeken waarvan de collectie is afgestemd op het Friese platteland. Middelbare scholieren van Ameland vinden er geen boeken voor hun leeslijst, er staan veel Friese boeken op de plank, veel streekromans en grote letterboeken en er is geen Internet aansluiting.

De werkgroep heeft de voordelen van een vaste bieb boven een bus op een rijtje gezet. Een bibliotheek heeft een grotere collectie, ruimere openingstijden, meer mogelijkheden op het gebied van de nieuwe media en een vaste vestiging kan meer voor het onderwijs betekenen.

Werkgroeplid Eliane Metz overhandigde formeel het rapport en lichtte dit in een raadsvergadering van 7 maart toe.

Raadslid Oene de Vries (CDA) meent dat door de voordelen van een vaste vestiging boven een bus te plaatsen de bibliobusvoorziening van het eiland onrecht wordt aangedaan. Bovendien verwoordt hij dat het op basis van de huidige gegevens onverantwoord is een nieuw project te starten. De Vries doelt daarmee op de financiële perikelen van gemeente Ameland. Een begrotingstekort van drie ton moet aangevuld worden door de belastingen te verhogen of geplande investeringen geheel of deels te schrappen.

Raadslid Mario Bunicich (PvdA) verzuchtte dat het spijtig is dat het rapport onder een slecht financieel gesternte wordt gepresenteerd.

Toch vraagt de raad aan wethouder Tineke Hemminga om de kosten op een rijtje te zetten. Hemminga zet naast de kosten van de bibliobus de prijs van een trailer en daarnaast de prijs van een vaste vestiging. Een trailer is groter dan een bibliobus en kan van dorp naar dorp verplaatst worden. Voor de Voorjaarsnota, die in april/ mei uitkomt, heeft ze dat financiële overzicht compleet. De raad gaat zich dan weer over boeken en bibliotheek buigen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *