Dorpsbelang Hollum: Ridderweg 80 km. weg

AMELAND – De Riddderweg en aansluitend de Jelmeraweg van Hollum naar Ballum moet een 80 km. weg blijven, meent Dorpsbelang Hollum. IJsbrand Smit van Dorpsbelang laat er geen misverstand over bestaan. De vereniging liet zich gedegen informeren door een ambtenaar van de provincie en confronteert het college met feiten waaruit blijkt dat het collegevoorstel niet goed in elkaar steekt. Een 80 km. weg is niet perse duurder dan een 60 km. weg. Waarschijnlijk zelfs goedkoper. De gemeente geeft geen cijfers waaruit blijkt dat de Ridderweg en Jelmeraweg veiliger worden wanneer er minder snel op wordt gereden en in tegenstelling tot wat het collegeplan beweert is er geen subsidie te krijgen voor verbetering van de weg.

Smit vreest dat het zware verkeer zal kiezen voor een route langs Tussendijken en de kinderrijke buurt in Hollum, als er in de Ridderweg drie snelheidsremmende plateaus worden gelegd. Juist vanwege de veiligheid kiest Hollum voor een weg waar 80 mag, zoals het nu is.
Wethouder Nico Oud erkent dat het collegevoorstel uitgaat van verkeerde veronderstellingen. De raad is absoluut niet bewust op het verkeerde been gezet, voegt hij daaraan toe.
Beide wethouders zijn verantwoordelijk voor het gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan. Oud voor de uitvoering van wegenonderhoud en Will Bakema voor het verkeersbeleid. “We hebben nooit gezegd dat het geen 80 km. weg zou kunnen blijven,” neemt wethouder Bakema een voorschotje op de discussie die in de eerstvolgende raadsvergadering op 22 februari volgt. Beide wethouders manen de raadsleden tot een snel besluit. Wil Ameland voor het komende zomerseizoen de weg klaar hebben dan moet er in de eerstvolgende raadsvergadering een besluit vallen.

Voor de adviserende ambtenaar kan de kwestie nog een lelijk staartje krijgen. Burgemeester Albert de Hoop was ‘not amused’ over provinciale medewerker Pieter Bakker die volgens de burgemeester zijn boekje te buiten was gegaan door aan Dorpsbelang advies te geven over een onderwerp waar hij geen zeggenschap over heeft. “Ik zou zijn leidinggevende wel even willen spreken. Ik ben bang dat het voor de heer Bakker niet goed afloopt.”

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *