Column | Dit jaar nog een bestelauto kopen?

Wanneer uw onderneming een bestelauto nodig heeft kan het gunstig zijn nog dit jaar een nieuwe bestelbus aan te schaffen. Want een belangrijk voordeel van de bestelbus ten opzichte van een particuliere auto is dat er bij de aanschaf van de bestelauto geen BPM hoeft te worden betaald. En even voor het beeld: bij de aanschaf van een bestelbus op diesel van € 50.000 zit normaal gesproken circa € 14.000 BPM

Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt dit voordeel. Dus: wanneer u overweegt dit jaar of volgend jaar een nieuwe bestelbus aan te schaffen: dan toch maar dit jaar. En gezien het voordeel dit jaar is het te verwachten dat de levertijd groot zal zijn. Dus wacht niet te lang met bestellen. Een ander voordeel van een zakelijke bestelbus is het lagere tarief voor de motorrijtuigenbelasting. Particulieren betalen al snel 2,5x zoveel motorrijtuigenbelasting dan zakelijke rijders.

Wanneer mag u een bestelbus op de zaak zetten? Dat kan al wanneer u de bestelbus voor meer dan 10% zakelijk gebruikt. Uiteraard gelden wel de gebruikelijke regels voor de bijtelling wegens het in privé gebruiken van de zakelijke bestelbus. Houdt u daar wel rekening mee.

Is het aanschaffen van een elektrische bestelbus een redelijk alternatief? Dat is de vraag. Elektrische auto’s hebben een beperkte actieradius. En zijn in de aanschaf aanzienlijk duurder.Toch zijn er ook ontwikkelingen gaande waarbij het bedrijven niet wordt toegestaan met de niet-elektrische bestelbus in de binnenstad te komen. Wanneer de ondernemer de omzet in de binnenstad toch beslist wil behouden kan het wel noodzakelijk zijn een elektrische bestelbus te kopen.

Voor dit jaar (2024) geldt nog de SEBA-subsidie (subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s) die maximaal € 5.000 bedraagt. Daarnaast kunt u bij aanschaf van een elektrische bestelbus MIA-aftrek krijgen (Milieu Investeringsaftrek). Dus de aanschaf van een elektrische bestelbus kan onder voorwaarden toch voordeliger zijn.

Frans van Wieren
Frans van Wieren

Frans van Wieren, Adviseur en Accountant bij Van Wieren en Vellinga in Dokkum. Frans is 56 jaar en is één van de 2 oprichters van dit accountantskantoor. Sinds 2004 zijn we gevestigd aan de Zuiderschans in Dokkum. Een prachtig kantoorpand en goed bereikbaar. We vinden het ook belangrijk regelmatig bij de klant aan de keukentafel te zitten en komen graag naar Ameland!

Artikelen: 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *