De Hagen: “In complete openheid en anders van de agenda”

BALLUM – Er was geen woord Spaans bij. Het ene na het andere raadslid noemde ‘openheid’ als essentieel onderdeel van de bespreking over de huisjes aan De Hagen in Hollum die op de nominatie staan om te wijken voor parkeerruimte van de supermarkt. Alleen de VVD en het CDA kunnen leven met het predicaat ‘vertrouwelijk’.

In een vorige vergadering was al eens gewezen op het ontbreken van cijfermateriaal. Die cijfers kwamen vlak voor de Amelander herfstvakantie bij de raadseleden in de mailbox, maar met het stempel ‘vertrouwelijk.’

A’82, ABA en PvdA willen juist in alle openheid kunnen debatteren over de kwestie en daar hoort bij wat het de gemeente gaat kosten en wat Douwe Bakker van de supermarkt betaalt. Het stelde Nico Oud voor een probleem. Hij had een afspraak met Douwe Bakker gemaakt en die afspraak kon hij niet ter vergadering breken.

Irma Marinus (PvdA): “Complete openheid en anders van de agenda.” Jeppe Groenewold (A’82): “Het hele stuk moet openbaar. Het hoeft niet geheim te wezen wat Bakker ervoor betaalt.” Maar Douwe Bakker is niet thuis, die viert vakantie in Spanje. Groenewold: “Het staat niet in de brand. Dan maar van de agenda!”

Het heikele onderwerp werd verschoven naar het einde van de agenda zodat ambtenaar Paul Kiewiet met Spanje kon bellen. Bakker gaf zijn fiat.

Het college sloot een deal met Bakker over een stuk grond naast de supermarkt. Een deel van die grond, de halve achtertuin van de vier huisjes aan De Hagen, is eigenlijk van Bakker. De gemeente zit in een spagaat: een rechtszaak doorlopen met alle kans dat de gemeente verliest of een deal sluiten met Bakker. Die deal is gesloten, mits de gemeenteraad het daar mee eens kan zijn. In de afspraak koopt Douwe Bakker een parkeerterrein dat wordt ingericht door de gemeente op de grond waar de huisjes staan.

Aan het slopen van de vier huisjes, de verhuiskosten van de bewoners en het inrichten van het parkeerterrein is de gemeente 81.000 euro kwijt en Bakker betaalt 225 euro m2 voor dat gedeelte van het terrein dat niet van hem is.

De gemeenteraad besluit er in de vergadering van 26 oktober over.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *