De bevrijdingsvlag kan weer in de vlaggenmast

HOLLUM – De bevrijdingsvlag die vorig jaar is uitgegeven en die in 2020 van 6 mei tot en met 6 juni overal op Ameland was te zien, kan donderdag weer in de vlaggenmast. Een speciale Bevrijdingsvlagcommissie bracht de vlag uit en organiseerde dat Amelanders en mensen buiten het eiland met een hart voor vrij Ameland een vlag konden bestellen om er een maand lang mee te vlaggen. Door de ons allen bekende oorzaak gingen de feestelijkheden rond 75 jaar Bevrijding niet door en ook 75+1 wordt een jaar waarin wel de vlag kan hangen, maar de bevrijding niet met grootse evenementen gevierd kan worden. De Bevrijdingsvlagcommissie wordt gevormd door Jan Botte Wijnberg, Hieke van der Laag, Pieter Jan en Tineke Borsch. Hieke van der Laag is hen ontvallen, de actieve Hollumse overleed op 23 januari van dit jaar.

De Bevrijdingsvlagcommissie overhandigde vorig jaar het eerste exemplaar aan Willy Elgersma-Walda, dochter van oud-burgemeester Roel Walda, de eerste burgemeester van vrij Ameland. De bewoners van De Stelp kregen namens de commissie een mastvlag, De Stelp zelf had geen budget om er een aan te schaffen. Namens de bewoners nam Wim de Boer, oudste man onder de bewoners en oudste man van het eiland, die als jongeman in de oorlog verzetsdaden verrichtte, de vlag in ontvangst.

Op 5 mei, de Nationale Bevrijdingsdag, wordt er gevlagd met de rood-wit-blauwe vlag.

Van 6 mei tot en met 6 juni (D-Day) gaat Ameland net als vorig jaar feestelijk vlaggen met de bevrijdingsvlag om zo een maand lang haar 76-jarige bevrijding te vieren en stil te staan bij wat vrijheid betekent. Vorig jaar hingen er meer dan driehonderd vlaggen op het eiland. Tevens werden er drie opgestuurd naar adressen op het vasteland van Nederland, twee naar Canada en één naar de Verenigde Staten. De Bevrijdingsvlagcommissie was zeer tevreden dat ze had kunnen bijdragen aan die verbondenheid.

⇒ bekijk ook het filmpje met uitleg van Pieter Jan Borsch – op Ameland Vandaag en hieronder te zien

⇒ bekijk via deze link het filmpje van de overhandiging van de Bevrijdingsvlag aan Wim de Boer

bekijk hier het filmpje waarin te zien hoe de vlaggen vorig jaar wapperden

Dossier Corona

U las dit bericht gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *