De belangrijkste wijzigingen in de zorgverzekeringen in 2022

LEEUWARDEN – Ieder jaar is het weer een lastige keuze: blijf je bij je huidige zorgverzekering of stap je over? Het vergelijken van zorgverzekeringen is dit jaar extra belangrijk. Want er zijn een aantal zaken veranderd. Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Voor je begint met vergelijken is het belangrijk om kritisch naar je eigen situatie te kijken. Als je volgend jaar specifieke zorg verwacht nodig te hebben, dan kun je daar nu al op inspelen. Komend jaar gaan we ongeveer 40 euro meer betalen voor onze zorgverzekering. Al is dit wel afhankelijk van de verzekeraar en het soort polis. De zorgtoeslag voor de laagste inkomensgroepen zal door de verhoging ook iets stijgen. Het verplicht eigen risico blijft in 2022 €385. Ook blijft het mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen naar maximaal €885 per jaar.

Basisverzekering

De basisverzekering bevat vergoedingen voor de belangrijkste basiszorg. De inhoud van deze verzekering wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. De zorgverzekeraars bepalen wel zelf de premie. Er zijn over het algemeen weinig veranderingen in het basiszorgpakket. Ook in 2022 is dat het geval.

Bij aanvullende verzekeringen is dat heel anders. Hierbij wordt het aanbod en de vergoedingen niet door de overheid, maar door de verzekeraars zelf vastgelegd. Ook kunnen er wijzigingen zijn in de zorgverleners die met de zorgverzekeraar een contract hebben afgesloten. Daardoor is het verstandig om je huidige polis te vergelijken met het nieuwe aanbod en om te checken of jouw verzekeraar weer contracten heeft afgesloten met de zorgverleners waar jij gebruik van maakt, zoals bijvoorbeeld je fysiotherapeut.

Zorgprestatiemodel

Op het gebied van Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) wordt er komend jaar iets nieuws ingevoerd: het zorgprestatiemodel. Dit heeft invloed op de wijze waarop zorgverleners en zorgverzekeraars de GGZ declareren en vergoeden. Zorgverleners moeten in 2022 de GGZ-behandelingen per contact declareren. Hierbij kan het zowel om een persoonlijk gesprek, als een telefonisch of videogesprek gaan, maar ook om email et cetera. Het zorgprestatiemodel zorgt ervoor dat het declareren veel makkelijker en minder tijdrovend wordt. Een van de pluspunten voor de patiënten is dat het declaratieoverzicht eenvoudiger te begrijpen is. Helaas zijn er ook nadelen. Als je dit jaar met een behandeling bent gestart, die volgend jaar nog doorloopt, dan moet je zowel in 2021 als in 2022 eigen risico betalen. In het verleden gold dit niet voor een behandeling, die minder dan een jaar duurde.

Herstellen van corona

Heb je aanhoudende klachten na een coronabesmetting? Dan kun je tot 1 augustus 2022 voor bepaalde herstellende behandelingen in aanmerking komen. Denk daarbij aan een logopedie, een aantal behandelingen ergotherapie, fysiotherapie en het bezoeken van een diëtist.

Heb je een goed beeld van welke verzekeringen het best bij je passen? Kijk dan tot slot welke verzekering prijstechnisch het meest interessant is én wat je van deze verzekering terugkrijgt aan vergoedingen. Zo kun jij voor jezelf de goedkoopste zorgverzekering 2022 vinden, die niet alleen financieel aantrekkelijk is, maar ook nog eens helemaal bij je past. Je kunt je huidige zorgverzekering tot en met 31 december opzeggen. Een nieuwe kun je dan tot en met 31 januari met terugwerkende kracht afsluiten.

ingezonden mededeling – 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *