Column – Skieterech stikje

HOLLUM – De achtste column van 2023 heeft als titel 'Skieterech stikje’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De zevende van 2023, 'Transvet', is via deze link te lezen.

Skieterech stikje

Nou las ik fanne week un stikje. Ut stond in 'De Amelander', die deurgaans aa'deche brichten publiceert sonder al tefeul kritiek in skerpe rândkes. Ik skrok dan ok un bitke doë ik ut stikje 'Bemoeisucht en fergriëme' las. Wie ut skreven het stond ur niët bij. Wel waar ut soä goëd in soä kwaad in ut Amelands deen in deerom doën ik nou un poging om in ut Amelands deerop te reageren.

Ik fon ut een raar stikje. Over regels, in de berm staan, over pepierkes achter rutewissers in wat ur al niët meer op iën hoop gooit wo'dde. 

 

Ôflopen saterdech waar ik naar Printkes Kieke van Pieter Jan in Tineke in dat waar un moaie aven. Dörpsgesichten fan begin foreche eeuw wo'dde anfult met foto's van de leste jaren in fan opheden. Wat bij de wat oädere foto's opfiel waar de rust in ut dörp, de feule bomen in de moaie bermen. In ut sleeuwe stikje wo'd rept over hoe fer'skrikkelek ut is dat je niët iëns soamaar in overal je auto neersette kinne, in dat we uutkieke motte, want annes is ut niët meer plesierech foar oans in ok niët foar de badgasten. De skriever fan dat stikje het fast niët in De Zwaan bij Printkes Kieke weest, want dan hat hij of sij de bermen fan froëger siën kinnen. Nou waar froëger seker niët alles beter, maar dië bermen in bomen wel.

In we magge oanze hannen dichtkniepe dat goëd tiëntallen jaren leden oanze gemeente soa 'bemoeisuchtech' waar dat se paal in perk stelden an de twiëde huzeferkoop. Wete jimme noch dat de Burenlaan un doaie straat waar, weer feulstefeul huzen meer as zes maanden per jaar de ge'dienen dicht hadde, dat ur gien kop te siën waar? Persoanlijk bin ik tot opheden bliëd met die bemoeisucht, omdat de regels huzen kopen anbelangt de levendechheid in ut dörp ten goëde komen binne. In deer binne regels foar, om ut eiland foar de gemienskap leefbaar te houwen. Regelkes omtrent parkere in de berm soue helemaal niët noadech weze motte, omdat elke weldinkende Amelander in badgast begriepe kin dat ut beter, moaier in feilecher is om juust niët tussen de bomen te parkere. In dat het niks met platrije van ga's te maken, maar met fergriëme fan ut groe'n. In die bon'kes uutdele, weer ut rare stikje ut over het, dat is al lang uutleäd. Dat berustte op un misferstand. Dus om deer nou nôch kommentaar op te hevven is, sech maar, Amelander möllenmosterd na de maaltiëd. 

In fergriëmt de gemeente nou werkelek de aa'dechhèèd deur het plakken fan je auto op ândermâns groe'n ôf te raden? Binne dur echt mînsen die deer hun aa'dechhèèd uut hale? Deer set ik dan teugenover dat ur mînstes soafeul, in ik dink sels meer, mînsen binne diet aa'dechhèèd hevve an bomen, groe'ne bermen in moaie dörpsgesichten. Fergriëme fan aa'dechhèèd, hoë komt so'n skriever dur op! 'Get a life!' sou ik sêgge, ok al is dat niët soa moai Amelands.

'De Amelander' is trots op dat stikje, want ut staat bij de opsomming van alle stikjes bovenan op de foarkânt noemt. Ut is fansêlf un sleeuw stikje. In dan ok nôch anoniem. Dat is niët soa kearelachtech, om dat moaie woa'd ok maar es efkes te bruken. Dat is niët ânde's as skieterech. 'Bemoeisucht en fergriëme' is een sleeuw in skieterech stikje.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

→ 'Bemoeisucht en fergriëme' staat op pagina 5 van de Amelander van februari/maart 2023 – lees hier meer over die Amelander

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *