Coalitiebesprekingen liggen weer open

HOLLUM – Dirk Beijaard en Marieke van Schaijk-Ketelaars nemen de plaatsen in van Theo Faber en Bert Cordes, CDA-raadslid en het beoogd CDA-raadslid, die afgelopen woensdag hun raadszetel ter beschikking stelden en werk neerlegden. Voorzitter Joop Lodewijks van CDA-afdeling Ameland bevestigt dit. De nieuwe vertegenwoordigers zullen een van de eerstvolgende raadsvergaderingen worden beëdigd.

De commotie binnen het CDA heeft geen consequenties voor fractieleider Nico Oud, bevestigt de voorzitter. Lodewijks wil nog kwijt dat hij het heel spijtig vindt dat de Amelander politiek Theo Faber moet missen. “Bert Cordes ook, maar daar was een aanleiding voor.” Cordes was in de afgelopen raadsperiode raadslid en voor de komende raad beoogd raadslid, mocht fractieleider Nico Oud wethouder worden.

Het initiatief voor de coalitiebesprekingen ligt bij Ameland’82 en de voorzitter van het CDA wacht nu eerst af of hij nogmaals gebeld wordt door de voorzitter van die partij, Tonny de Jong. De Jong gaf eerder al te kennen dat er bij A’82 geen voorkeur is uitgesproken voor de ene (Algemeen Belang Ameland, ABA) dan wel de andere (CDA) partij.

Voor vandaag staat een bespreking tussen A’82 en ABA op de agenda, een ontmoeting die al was afgesproken voordat Faber en Cordes hun afscheid aankondigden. Vanwege het vertrek van Cordes zou voor A’82 de weg naar het CDA ook weer openliggen, want deze partij zette de besprekingen op scherp door te melden dat ze wèl met het CDA een coalitie willen vormen maar dan zonder Bert Cordes aan de raadstafel.

Ameland is de laatste gemeente in Friesland die het nog zonder nieuw college moet stellen.

Dossier Raadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *