Coalitie Ameland rond

Geplaatst op: 22 maart 2010 - Categorie: Gemeente & Politiek

NES - CDA afdeling Ameland en Ameland ’82 vormen de nieuwe coalitie op Ameland. “Uit de gesprekken is gebleken dat er voldoende vertrouwen en draagvlak tussen de fracties en besturen is om opnieuw voor de komende vier het dagelijks bestuur van Ameland te vormen,” laat CDA voorzitter Anne de Jong weten.
Lijstaanvoerders Nico Oud van het CDA en Will Bakema van Ameland ‘82 worden voorgedragen voor het wethouderschap. Hun plaats in de raad wordt overgenomen door Jeroen de Jong, namens het CDA en Jeppe Groenewold namens A'82.

CDA en Ameland’82 hebben een krappe meerderheid in de raad. Samen hebben ze zes van de elf raadszetels. In de formatieperiode sprak het CDA met de PvdA om een brede coalitie te kunnen vormen. De PvdA wilde meeregeren met het CDA en A’82 met een gedeeld wethouderschap een volwaardige herkenning van de PvdA standpunten in het collegeprogramma. CDA wil volledig profiteren van de winst bij de verkiezing en geeft geen deel van het wethouderschap op. Ameland’82 houdt ook vast aan een volledige wethouderszetel. De PvdA haakte daarna af.

Anne de Jong: “De wethouders Oud en Bakema hebben de afgelopen vier jaar bewezen dat ze oog hebben voor de noden van de Amelanders en daarbij moeilijke besluiten niet uit de weg gaan. Voor de komende periode is het te verwachten dat de financiële bijdrage uit de Algemene Middelen behoorlijk zal teruglopen. Dat betekent dat het op te stellen collegeprogramma een sobere strekking zal krijgen. Er zal een ambitieparagraaf aan worden toegevoegd waarmee kansen en mogelijkheden benut kunnen worden als zich die voordoen. Het is met nadruk de bedoeling dat alle partijen worden uitgenodigd om mee te denken over de samenstelling van het collegeprogramma. Door een breed gedragen programma zou het collegeprogramma ook kunnen dienen als raadsprogramma voor de komende jaren. Alle partijen hebben in de oriënterende gesprekken die het CDA met hen gevoerd heeft toegezegd hieraan te willen meewerken.

Het CDA heeft in de dagen na de verkiezingen alle partijen uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. Daarbij is aangegeven dat het voor de hand lag dat de twee partijen die samen een meerderheid konden vormen met elkaar in gesprek zouden blijven. Er is daarbij uitdrukkelijk aangegeven dat het wenselijk was dat een derde partij deel zou uitmaken van de coalitie om daarmee het draagvlak te verbreden. De voorkeur van het CDA ging daarbij uit naar de PvdA. Uit gesprekken met de PvdA deed blijken dat zij daar zeker voor voelden en ook voldoende aanknopingspunten zagen om tot een drie partijen coalitie te komen. Echter hun eis was daarbij niet alleen een volwaardige herkenning van hun programma in het collegeprogramma maar ook een gedeeld wethouderschap. Dat bleek uiteindelijk het breekpunt te zijn voor de PvdA om niet deel te nemen aan deze coalitie. Het CDA wil als duidelijke winnaar van deze verkiezingen de huidige functie van hun wethouder niet uithollen. Op basis van een gelijkwaardige zetelverdeling zou ook A’82 recht hebben op een volwaardig wethouderschap. Wij zijn van mening dat deze keuzes in lijn liggen met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.”

>>> lees hier het Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2010

© Persbureau Ameland  2010, op dit artikel rust copyright.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?