Clean up on Tour haalt 2.734 kg afval uit water in Nederland

Het derde seizoen van Clean up on Tour, het initiatief van het Watersportverbond en partner Allianz om al suppend de wateren van Nederland schoon te maken, heeft 2.734 kg afval opgebracht. Maar liefst 27 groepen trokken er dit jaar op uit om tien steden te ontdoen van afval in het water. Op World Clean up Day werd de groep die het afgelopen jaar het meeste afval ophaalde, als winnaar onthaald door ambassadeur van Clean up on Tour, Kiran Badloe.

Dit jaar namen 286  Nederlanders deel aan Clean up on Tour, dat onder andere door Den Haag, Gorinchem, Den Helder, Sneek, Den Bosch, Breda, Rotterdam en Almere trok. Deelname is gratis en het materiaal wordt ter beschikking gesteld. Niet alleen maak je het het water schoon, onder leiding van een instructeur leer je ook eerst de kneepjes van het suppen.

Floor van den Brandt, verantwoordelijk voor de uitvoering van Clean up on Tour bij het Watersportverbond: ‘Clean up on Tour maakt onderdeel uit van The Future is Water, het duurzaamheidsprogramma van het Watersportverbond. Vanuit deze missie wil het Watersportverbond samen met partner Allianz Benelux de Nederlandse wateren schoonmaken en bewustzijn creëren over waar ons afval belandt als we daar niet zorgvuldig mee omgaan. En we willen vooral ook aanzetten tot actie. Dankzij Allianz, kunnen wij dit gratis aanbieden voor deelnemer waardoor we Clean up on Tour laagdrempelig kunnen houden. Daar zijn we super blij mee.’

Paul Möller, Head of Communications, Branding & ESG bij Allianz Benelux: “Op veel locaties zijn ook medewerkers van Allianz Benelux het water op gegaan. Hiermee willen we onder het personeel meer binding met het water en watersport creëren, evenals bewustzijn hoe je beter met de natuur kunt omgaan. Het samen met anderen oplossingen zoeken voor een duurzame toekomst past goed bij onze purpose: ‘We secure your future’.”

Bas Wassink, deelnemer van de groep die het afgelopen jaar het meeste afval ophaalde: ‘Ik las over Clean up on Tour in de lokale krant, ik was vrij en ik houd van suppen. Dus heb ik mij ingeschreven voor de editie in Almere. Ik kende niemand, maar het was een heel enthousiaste groep met een goede sfeer. We haalden de gekste dingen op, zoals een winkelwagen en een elektrische scooter.’

Om het initiatief nog meer kracht bij te zetten, heeft olympisch gouden medaillewinnaar Kiran Badloe zich als ambassadeur achter Clean up on Tour geschaard. ‘Door het windsurfen sta ik bijna dagelijks op het water. Er zijn dagen dat er ongelooflijk veel rommel in het water rondzweeft. Dat kan dan aan mijn foil blijven hangen, wat het verschil kan zijn tussen winst of verlies. Maar erger nog is dat ook dieren verstrikt kunnen raken in het vuil, het opeten en zelfs hierdoor kunnen overlijden. We moeten zorgvuldiger omgaan met afval, en als het dan gaat zwerven, moeten we het samen opruimen. Dat gebeurt nu dus ook met Clean up on Tour. Gezellig samen en goed voor ons leefklimaat.’’

Clean up on Tour 2025

Dat Clean up on Tour een vervolg krijgt, daar bestaat geen twijfel over. Het programma van 2025 is begin volgend jaar te vinden op cleanupontour.nl.

Fotobijschrift: De groep die het afgelopen jaar het meeste vuil het het water haalde.

Fotograaf (C): Siebe Meijer

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 980

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *