Brandveiligheid gedoogsituatie De Stelp

HOLLUM – Zorgcentrum De Stelp ontbeert een brandveiligheidcertificaat maar is wel brandveilig. Dat zegt burgemeester Albert de Hoop, portefeuillehouder veiligheid. Toen 35 jaar geleden een schuin dak op een platdak werd geplaatst, ontstond een bouw die niet door de inspectie werd goedgekeurd. Dat kwam door de dakconstructie en door het ontbreken van doorgetrokken brandwerende wanden. Vijf jaar geleden, in de tijd dat De Stelp nog onder Pasana viel, was er weer een inspectie en in 2012 kwam het zorgcentrum niet door de brandveiligheidkeuring.

Pasana

Pasana wilde destijds acuut De Stelp ontruimen, maar daar stak de gemeente een stokje voor. Er werden aanvullende maatregelen genomen: bij alle bewoners werden kaarsjes uit de kamers verwijderd, een rookverbod ingesteld, er kwam een 24-uurs bewaking en er werd een brandmeldinstallatie met rookmelders geplaatst. Het waren tijdelijke maatregelen in afwachting van nieuwbouw van De Stelp. Maar die nieuwbouw kwam er niet toen Pasana in 2014 failliet ging en De Stelp onder bewind van een curator kwam.

Sprinklerinstallatie

Die nieuwe eigenaar, curator Silvius, trok 120.000 euro uit de failliete boedel om te investeren in aanvullende maatregelen. Er werden wanden doorgetrokken en er kwam nog een sprinklerinstallatie in het hoofdgebouw. Toen werd het pand opnieuw beoordeeld. Het certificaat Brandveilig werd niet afgegeven, maar De Stelp ìs wel brandveilig, zegt burgemeester Albert de Hoop. “Het is brandveiliger dan menig gebouw.” De tijdelijke situatie was nog steeds met het oog op nieuwbouw. De nieuwe eigenaar Kwadrant kreeg dezelfde opdracht: zorg dat er een nieuw gebouw komt te staan dat volledig voldoet aan de eisen van de tijd en brandveiligheid.

Bij de tijd

De Hoop: “We gaan het oude gebouw niet bij de tijd brengen maar nieuw bouwen.” Tot het zover is heeft portefeuillehouder De Hoop de bevoegdheid de gedoogsituatie te verlengen. Dat is ook wat hij wil gaan doen, want 1 april is al over een paar weken. Dan loopt de huidige gedoogsituatie af. “Er is geen acuut brandgevaar, de maatregelen zijn voldoende en het personeel is extra geschoold.”

Slapen

De burgemeester durft met de huidige staat van het gebouw gerust te gaan slapen.”De Stelp is behoorlijk brandveilig. We wisten 35 jaar lang niet dat het brandonveilig was.” Hij kan een nieuwe gedoogperiode verantwoorden omdat er zicht is op een oplossing. Welke oplossing dat wordt blijft nog even in het ongewisse, nu Kwadrant en Thuiszorg via bemiddeling moeten uitvogelen hoe ze gaan samenwerken. De Hoop: “Het lijkt dat Kwadrant afhaakt. Dan moeten we met Thuiszorg Het Friese Land verder.” Wat het plan over ouderenzorg op Ameland betreft zegt De Hoop: "Dit jaar moet het er liggen."

lees hier 27 januari 2015 De Stelp nog steeds niet brandveilig

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *