De Stelp nog steeds niet brandveilig

BALLUM – Zorgcentrum De Stelp voldoet niet aan de eisen die aan de gebruiksfunctie zijn gesteld. Tot aan 1 januari 2015 werd die situatie gedoogd, maar nu zit De Stelp buiten de gedoogtermijn.

Wat mankeert er dan aan het gebouw waar aan oudere Amelanders en aan mensen die zeer zorgbehoeftig zijn onderdak en zorg wordt verleend?

Bij controle in 2012 is gebleken dat het gebouw niet aan de brandveiligheidseisen voldoet. De compartimentering van het gebouw is niet goed. Dat betekent dat als een deel van De Stelp in brand staat, er niet genoeg ruimtes over zijn waar je een paar minuten veilig bent, lang genoeg om te kunnen worden geëvacueerd. Ook de brandalarminstallatie was gedateerd, maar die heeft Pasana destijds aangepast. In 2012 was er nog steeds sprake van nieuwbouw en dan zou De Stelp in één klap van de gebrekkige compartimentering af zijn.

Tot overmaat van ramp werden in 2013 vezelplaten in de dakconstructie ontdekt. Geen asbest, maar uiterst brandbare vezelplaten. Om die weg te werken zou het hele dak vervangen moeten worden. Als voorlopige maatregel werd een 24-uurs bewaking en een rookverbod ingesteld. In alle kamers werden de apparaten gecontroleerd en de BHV werd aangescherpt. Met die maatregelen werd het gebruik als zorgcentrum gedoogd, met een nieuw gebouw in het vizier. Door het faillissement van Pasana hangt die nieuwbouwvlag er nu heel zielig bij. “Het gebouw staat niet in brand dus we hoeven niet hals over kop te ontruimen,” zegt burgemeester Albert de Hoop daarover. De curator is op de hoogte van de technische staat van het gebouw en die zal dat mee laten wegen bij zijn keuze voor het beste doorstartplan van intramurale ouderenzorg op Ameland. Nieuwe eigenaren zouden nieuw moeten bouwen of ernstig moeten verbouwen, voorspelt de burgemeester. De gedoogconstructie wordt voortgezet totdat er duidelijkheid komt over de nieuwe eigenaar van het gebouw, laat Paul Kiewiet van gemeente Ameland weten.

Als er ook nog eens asbest in het gebouw zit – De Hoop: “We weten niet eens of het er in zit” – dan komt de gemeente in actie op het moment dat er bouwactiviteiten worden verricht. Zolang er niets met het gebouw gebeurt kan het eventuele asbest zonder problemen blijven zitten. 

Dossier De Stelp

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *