Vragen en antwoorden ouderenzorg Ameland

BALLUM – Maandagavond was er een extra raadsvergadering en die was verre van overbodig. Het gaf de raadsleden de mogelijkheid om in alle openbaarheid vragen te stellen over de ontwikkelingen rond de ouderenzorg en De Stelp op Ameland. De publieke tribune zat vol, tot ver in de hal van het gemeentehuis.

Alle fracties van de Amelander raad hadden vragen en wethouder Linda van der Deen en burgemeester Albert de Hoop gaven daar zo uitgebreid mogelijk antwoord op. De wethouder benadrukte nog eens dat niet overal antwoord op kàn worden gegeven omdat sommige zaken vertrouwelijk zijn. De Hoop noemde het de broedende kip die niet gestoord moet worden. De broedende kippen zijn de curatoren Hans Silvius en Matthijs Sturms die uit twintig gegadigden de beste moeten kiezen voor ouderenzorg in de regio Noordoost Friesland en op Ameland.

De gemeentelijke Werkgroep Ouderenzorg komt regelmatig bij elkaar. Soms wel een paar keer per week, en werkt aan een visie Ouderenzorg op Ameland. In de visie staat goede zorg op Ameland voorop waarbij binnen de wettelijke kaders aandacht is voor de specifieke situatie van het eiland. Veel concreter wordt de visie nog niet, maar dat komt zodra hij wordt behandeld in de raadscommissievergadering op 2 februari.

Op korte termijn, vertelt wethouder Van der Deen, is de verpleging in De Stelp geborgd binnen de Vangnetstichting. Ook het salaris van de medewerkers. De extramurale zorg wordt geleverd door de Thuiszorg. Van der Deen had op 10 december al contact met het Aanjaagteam in Den Haag, overlegde met curator Silvius en met Homan van het Zorgkantoor. De gemeente zoekt contact met alle betrokken gremia maar dient zelf geen plan in. De gemeente is immers geen zorgaanbieder, benadrukt de wethouder. Er is inmiddels een Amelander initiatief ingediend, maar dat gaat buiten de gemeente om. Welk plan door de curator wordt aangewezen als de meest kansrijke is in dit stadium nog onduidelijk. Dat is waar de curator op zit te broeden en de informatie over dat proces is vertrouwelijk. 

De geruchten over een mogelijke doorstart van Pasana spreekt Van der Deen tegen. Dat er bij medewerkers af een toe een mailbericht komt uit naam van Pasana wekt verwarring, maar komt voort uit een proces dat nog niet helemaal is afgehandeld.

Actuele informatie over het werk van de Werkgroep Ouderenzorg en het proces naar goede ouderenzorg op Ameland is te vinden op een subsite van de gemeente Ameland website.

Rechts op de pagina staat in het blauwe vlak: Snel naar en daar staat een link naar Ouderenzorg.

De wethouder belooft dat er tevens een extra editie Ouderenzorg van de gemeentelijk Info huis-aan-huis wordt gestuurd.

Dossier De Stelp

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *