Bijzondere raadsvergadering op Ameland

BALLUM – Het werd een bijzondere raadsvergadering, maandagavond in Ballum op Ameland. De raadsleden waren anderhalve meter uitelkaar gezet en om ruimte te maken zaten de twee wethouders aan aparte tafels, ook anderhalve meter van elkaar af. Burgemeester en griffier, die anders altijd dicht naast elkaar aan het hoofd van de vergadertafel zitten, zaten nu op dubbele armlengte afstand. Ook was de vergadering zonder publiek, terwijl normaal gesproken de publieke tribune in Ballum altijd redelijk bezet is. De pers was bij deze bijzondere raadsvergadering wel aanwezig.

Op de achtergrond kon tot half acht op groot scherm de persconferentie gevolgd worden waarin strengere corona maatregelen werden aangekondigd wer. Tot 1 juni zal een vergadering met alle raadsleden niet mogelijk zijn. Bijeenkomsten zijn tot 1 juni niet toegestaan.

Op de agenda van de vergadering van maandag 23 maart stond een belangrijk onderwerp: de locatie voor de nieuwbouw van het zorgcentrum. Over dat al meer dan 15 jaar slepende dossier viel in deze raadsvergadering de hamer, terwijl drie van de elf raadsleden om gezondheidsredenen niet aanwezig waren. Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland, Siard Bonthuis van AmelandEén en Jeroen de Jong van CDA waren er niet. Ze zaten snotterig, ziek en herstellende van een griep thuis. De Jong, inmiddels weer aan het werk, maakte zich daarbij nog zorgen of hij niet toch het coronavirus had opgelopen. Hij was lang ziek en is net terug van een reis naar Bonaire. Getest werd hij niet.

Met acht raadsleden was het quorum aanwezig. Het quorum, het minimaal aantal personen dat aanwezig moet zijn om de stemprocedure geldig te laten verlopen, zit op de helft van het aantal raadsleden plus één. Met acht raadsleden werd dat quorum ruimschoots gehaald.

Hoe het nu verder moet met de raadsvergaderingen? Dat weten de griffier en burgemeester Leo Pieter Stoel nog niet. Misschien kan het college verregaand gemandateerd worden, oppert griffier Jacqueline Metz, maar of dat kan moet ze nog uitzoeken. Eerst worden de nieuwe landelijke corona maatregelen bestudeerd en dan overleggen de griffiers hoe het democratisch proces binnen het gemeentebestuur voortgang kan vinden en hoe de raadsvergaderingen openbaar en in aanwezigheid van minimaal de pers plaats kunnen vinden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *