Kogel De Stelp is door de kerk

BALLUM – De kogel is door de kerk, het nieuwe centrum voor ouderenzorg komt aan de Oranjeweg bij ontmoetingscentrum Ons Hol. Zorgcentrum De Stelp aan de Hidde Dirks Katstraat wordt afgebroken. Daar kunnen dan huisjes worden gebouwd en hofjes aangelegd.

Zo snel mogelijk beginnen met de nieuwbouw bij Ons Hol, dat is wat raadslid Jeppe Groenewold (VVD) voorstaat. “Stel,” zegt hij nog, “dat KwadrantGroep zich terugtrekt.” Kwadrant is de zorgaanbieder die eerder liet weten niet mee te werken aan nieuwbouw op het terrein waar De Stelp nu nog staat. "De kavel is te klein voor het volledige programma van eisen", zegt Dirk Metz van AmelandEén. Hij wil dat er geen tijd wordt verloren. "Door met uitwerken van dit belangrijke project."

Een werkgroep die zich 'De Stelp op de Stelp' noemt ijverde voor de huidige locatie, omdat die meer in de gemeenschap staat. De nieuwe locatie is aan de rand van het dorp, verder van de winkels en verder van de dorpse levendigheid. Alle voors en tegens zijn nog eens tegen het licht gehouden op aandringen van de werkgroep, die meer dan duizend handtekeningen verzamelde van mensen die De Stelp ook liever op de oude plek zien. “Gaandeweg het traject is er een wettelijke woonzorgvisie gekomen, waarbij er ongeveer 50 grotere appartementen gebouwd moeten worden en dat volume past niet op de huidige locatie,” motiveert Jan Wijnberg (ABA) zijn keuze voor locatie Oranjeweg. “We hebben alles gedaan wat we moesten doen,” zegt Han van Heerde (A’82) over de onderzoeken waar opdracht voor werd gegeven. Dit is zijn conclusie: "Bouwen op de oude locaties is geen optie.”

Ameland worstelt al sinds 2004 met plannen voor De Stelp. Plannen voor moderniseren van het huidige gebouw, nieuwbouw op de huidige plaats en nieuwbouw op een andere locatie passeerden de revue. En dat laatste gaat het worden.

Wethouder Piet IJnsen noemt tot slot dat de werkgroep 'De Stelp op De Stelp' nog een nagesprek wil over de gevoerde procedure. IJnsen nam na de aanstelling van het nieuwe college de portefeuille over van wethouder Theo Faber.

Alle aanwezige raadsleden stemmen voor nieuwbouw van het zorgcentrum aan de Oranjeweg. Drie raadsleden hadden zich afgemeld; Irma Marinus (Sociale Fractie Ameland), Siard Bonthuis (AmelandEén) en Jeroen de Jong (CDA) waren er niet.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *