Bevrijdingsvlag wappert op Ameland

BUREN – Van Buren tot Hollum wappert de hemelsblauwe bevrijdingsvlag. Op de Kooiplaats hangt er geen, maar verder zijn alle dorpen rijkelijk versierd met de vlag die ter ere van de bevrijding van Ameland is gemaakt.

Een rondje Ameland laat zien aan welke vlaggenstokken en -masten de veelkeur wappert.

De vlag is een initiatief van een viertal Hollumers, die het Bevrijdingsfestival wegens de coronamaatregelen afgelast zagen worden. Om toch aandacht te besteden aan 75 jaar bevrijding, ontwikkelden ze een speciale vlag, op basis van een speld die in een van de Amelander musea lag. Op de vlag prijkt de tekst: 75 jaar vrijheid, Ameland vrij, 3 juni 1945. De hoofdkleur is hemelsblauw, met daarop de vlaggen van Canada en Engeland en die van Ameland. Duitsers verlieten op 3 juni het eiland en Canadese en Engelse soldaten marcheerden als bevrijders het eiland op.

Pastoor Henk Nota stuurt een historische foto van de aankondiging van het vertrek van de Duitsers. Hij is gemaakt in het hoofdkwartier van de Duitsers bij de vuurtoren. De originele foto, destijds aangemaakt door pastoor Kaalberg, zit in het parochie-archief.

Op het eiland hangen 400 vlaggen om de bevrijding te gedenken. De eerste vlagdag was 6 mei, een dag na Bevrijdingsdag dat met het rood-wit-blauw gevierd wordt. De vlag kan tot 6 juni blijven hangen, tot na de bevrijdingsdag van Ameland en tot en met D-Day, die op 6 juni 1944 plaatsvond.

⇒ lees hier Bevrijdingsvlag Ameland hangt – 6 mei 2020

⇒ lees hier Willy Elgersma-Walda krijgt Bevrijdingsvlag Ameland – 25 april 2020

⇒ lees hier Bevrijdingsvlaggen rondgebracht – 26 april 2020

⇒ lees hier Ondergang van het schip Poelau Rubia door Ameland Vertel! – 11 mei 2020

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *