Bevrijdingsvlag Ameland hangt

HOLLUM – Bijna vierhonderd Bevrijdingsvlaggen hangen er op Ameland, in alle dorpen en enkele op het vasteland en in het buitenland. De vlag werd vanmorgen aangeboden aan Wim de Boer en de bewoners van De Stelp. 

Bevrijdingsvlag

Pieter Jan en Tineke Borsch en Jan Botte Wijnberg en Hieke van der Laag kwamen woensdagmorgen 6 mei naar De Stelp om de vlag aan De Boer aan te bieden en hem meteen in de mast te hijsen. Zij vormen gevieren de Bevrijdingsvlagcommissie. De vlag is het enige onderdeel dat is overgebleven van een uitgebreid programma om 75 jaar bevrijding van het eiland te vieren. Met inachtneming van de anderhalvemeter afstand vanwege de coronamaatregelen voeren ze een kleine ceremonie in de tuin van het woonzorgcentrum uit. De Boer klimt het liefst over het lint om dichtbij de vlag en het hijsen te kunnen zijn, maar hij moet zich voegen en achter de tafel en achter het lint blijven staan.

Oudste man van Ameland 

Willem Cornelis de Boer, genoemd naar vader en moeder, is de oudste man van het eiland. Hij is geboren op 26 oktober 1923 en in oktober 2019 werd hij voor de 96ste keer toegezongen. Die verjaardag werd gevierd met een etentje in De Griffel, in gezelschap van meer dan 30 familieleden en vrienden. Elke dag viert hij het leven en elke vrijdagavond doet hij dat nog eens nadrukkelijk met een hapje en een drankje in aanwezigheid van zijn kinderen en kleinkinderen. De deur van de kast op zijn kamer hangt vol met foto’s van zijn nageslacht. Hij heeft ze graag in de buurt.

Fragment uit het artikel over Wim de Boer in Ameland InZicht magazine nummer 24. Zijn hapje en drankje met kinderen en kleinkinderen is van voor de coronatijd. In het artikel staan ook de belevenissen van De Boer in de oorlog beschreven. Het magazine ligt nog in de winkel en is via de webshop van VVV Ameland te koop.

Vierhonderd

Op 25 na hangen er vierhonderd vlaggen op het eiland en enkele op het vasteland, tot in Dordrecht aan toe. Ook in Canada en Amerika hangen een paar Amelander bevrijdingsvlaggen. Die laatste 25 vlaggen zijn over. Wie er nu nog een wil hebben kan zich vervoegen bij Pieter Jan Borsch. 

De vlaggen blijven tot en met 6 juni hangen. Ameland werd op 3 juni 1945 bevrijd en op 6 juni 1944 was D-Day.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *