Bereikbaarheid Ameland: alles is bespreekbaar

NES – Alles is bespreekbaar, als het gaat om de bereikbaar van Ameland voor de lange termijn. Of het nu door het water is, over het water heen of onder het water door. Dat was de belangrijkste boodschap van gemeente Ameland, Rijkswaterstaat, provincie en gemeente Noardeast-Fryslân, de vier partijen die de informatieavond organiseerden. De vier ontwikkelen samen een visie over de bereikbaarheid van het eiland.

“Alle partijen staan in de stand om tot een oplossing te komen,” zette wethouder Theo Faber de toon. Niet dat het een avond werd waarin voor dé oplossing kon worden gekozen. Dat is onderwerp van studie, waarbij experts de oplossingen uitwerken die zij, en iedereen die dat wil, aandragen. Eilanders kunnen hun ideeën op de avond zelf in de ideeënbus kwijt of anders afleveren bij de gemeente. Ook de oplossing van Hans Boven, waarbij niet meer door de Vloedgeul wordt gevaren maar links van die geul een doorsteek in een flauwe bocht wordt gemaakt, wordt meegenomen. "De ideale oplossing!", wordt vanuit de zaal geroepen. Ondanks dat er voetbal op televisie is – Ajax speelt tegen Juventus om een plek in de halve finale van de Champions League – zit de zaal in de Burgemeester Waldaschool vol. En ook het idee van Anton Brouwer, waar een verlengde veerdam tot aan diep water wordt aangelegd, gaat mee.

De experts Ernst Lofvers en Zjèf Budé van Rijkswaterstaat buigen zich erover en denken in oktober/ november van dit jaar een aantal kansrijke oplossingen te kunnen voorleggen aan de stuurgroep van de vier partijen die de avond in de Burgemeester Waldaschool organiseerden. Het lastige is dat de vergunningverlening veel tijd neemt, zoveel tijd, dat het Wad alweer veranderd is tegen de tijd dat er begonnen kan worden met de werkzaamheden.

Theo Faber en burgemeester Gerard van Klaveren zitten namens Ameland in die stuurgroep. “Alles is bespreekbaar,” sloot Van Klaveren de avond af. Toen hij 9 maanden geleden aantrad als waarnemend burgemeester was de bereikbaarheid het belangrijkste dossier en dat is het nu nog steeds, zegt hij. Wat Van Klaveren duidelijk is geworden is dat er een scheiding moet komen in vracht- en personenvervoer. Ook constateerde hij dat de oplossing die goed is voor het eiland, ondergeschikt is aan de beleidsdoelen omwille van de natuur. In de Waddenzee staat natuur op nummer één, zei projectmanager Zjèf Budé eerder op de avond. Dat wil Van Klaveren maar wat graag terzijde schuiven. “Het gaat om de beste oplossing voor de eilanders.” Als dat niet voorop komt te staan, dan moeten de eilanders maar weer eens naar Den Haag, om het eilander belang nog maar eens duidelijk te maken. “En anders prikken we een moment vlak voor verkiezingen. Moet u eens zien wat er gaat gebeuren!”

Verplaatsen van de veerdam naar het westen is "superrealistisch" zei directeur Mieke Attema van Rijkswaterstaat. De volle zaal kon stemmen via de smartphone en op de stelling of het een probleem is om de aanlegplaats van de veerboot te verplaatsen naar het westen komt een verrassende uitslag; geen oost-west-uitslag, met de helft voor en de helft tegen. Driekwart van de aanwezigen ziet verplaatsen naar het westen wel zitten. 

De avond wordt mooi op tijd afgesloten, zodat de liefhebbers snel naar de buis kunnen om de tweede helft van de voetbalwedstrijd te zien. De gasten moeten de watertaxi halen. Lars Brouwer, medewerker gemeente Ameland en inleider en gespreksleider van de avond: "Ze moeten weer terug naar Nederland."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *