Begraven op Ameland

HOLLUM – Werkgroep Amelander Begraafplaatsen heeft in het afgelopen jaar samen met Leon Bok van Bureau Funeraire Adviezen onderzoek gedaan naar de Amelander begraafplaatsen. Daarvoor zijn veel foto’s en wetenswaardigheden over alle vijf de Amelander begraafplaatsen verzameld. Dit materiaal is samengebracht in een dat Begraven op Ameland heet. Het boek verschijnt dit voorjaar en u kunt er nu al op intekenen.

In dit rijk geïllustreerde boek van zo'n 80 pagina's, leest u over de vele unieke grafmonumenten die Ameland rijk is. Eeuwenoude grafstenen van zeelieden, bestuurders, bekende Amelanders en bemanningsleden van de reddingboten verhalen over de levens van eilandbewoners van weleer. De tradities en rituelen rond begraven worden uitgebreid beschreven. Het gaat dan vooral om de rituelen die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw op Ameland gebruikelijk waren. Een mooi voorbeeld daarvan is de burenplicht.

Verder wordt in dit boek aandacht besteed aan de grafcultuur in Nederland en in het bijzonder die op Ameland. Deze cultuur is in de loop der eeuwen veranderd en zal ongetwijfeld blijven veranderen. De gemeente Ameland heeft het belang van dit funerair erfgoed ingezien en daarom voor de toekomst een visie ontwikkeld op het begraven op Ameland.

De samenstellers: "De Amelander grafcultuur is uniek en dat is in dit boek is in kaart gebracht. Amelanders mogen trots zijn op hun funerair erfgoed."

  • U kunt vooraf een exemplaar reserveren voor de aantrekkelijke prijs van 10 euro.
  • Mail hiervoor naar info@amelanderhistorie.nl of vul het online intekenformulier in op www.amelanderhistorie.nl


zie ook Crowdfunding Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *