RSS
Zoeken

Ballumers willen niet nog een clubhuis

Geplaatst op: 25 februari 2020 - Categorie: Gemeente & Politiek

BALLUM – Dorpsbelang Ballum wil een loods op de parkeerplaats bij de Ballumer rotonde, die als berging en clubhuis moet gaan dienen. Een viertal Ballumer families ziet dat helemaal niet zitten Zij stuurden brieven met bezwaren naar de gemeente. De gemeenteraad besliste al op 11 november 2019, met hamerslag, dat het wel kon, zo’n gebouw aan het begin van het dorp. Zonder problemen werd het voorstel door de besluitvorming geloodst.

Nu er bezwaren van Ballumers binnenkomen krabbelen enkele raadsleden toch wat terug. Jeppe Groenewold (VVD) noemt naar aanleiding van de ingekomen stukken dat de loods toch vooral niet te groot moet worden. Jan Wijnberg (ABA) sluit zich daarbij aan. De bezwaarmakers vinden onder meer dat de loods te groot en te hoog is. Hij komt op een beeldbepalende plaats, nabij de entree van het dorp. De wand die vanaf richting Nes te zien zal zijn, zal 15 meter lang en 3 meter hoog egaal zwart opdoemen. De hoogte van de nok, 6,5 meter, is de bezwaarmakers ook een doorn in het oog. Het massieve uiterlijk zal het aanzicht van het dorp negatief beïnvloeden, menen zij.

De bezwaarmakers vinden het ook kolder dat er een vergaderruimte voor dorpsbelang Ballum wordt ingericht in een nieuw pand, terwijl er middenin het dorp een dorpshuis staat. Die nieuwe vergaderruimte is volkomen onnodig, vinden de families die de moeite namen in de pen te klimmen, en onwenselijk. Vergaderingen in de loods zullen de exploitatie van het bestaande Camminghahuus negatief beïnvloeden.

Dat de loods nodig is als EHBO-post voor evenementen vinden de bezwaarmakers al even overbodig. Er is in Ballum maar één keer per jaar een groot evenement op de parkeerplaats, de Ballumer Kermis. De Ambachtelijke Dag maakt gebruik van het Camminghahuus. Voor dat ene evenement is geen permanente EHBO-post nodig. Dat kan net zo goed met een tijdelijke inrichting.

Kortom, een aantal Ballumer is het helemaal oneens met de keuze van haar eigen Dorpsbelang Ballum en met het besluit van de gemeenteraad van Ameland. Ze zijn tegen de bouw van de loods en verzoeken aan de gemeente geen omgevingsvergunning af te geven. De afhandeling van de bezwaar-brieven is in handen van het college gesteld.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?