Ameland wordt duisternis meetpunt

GRONINGEN – Ameland wordt een van de meetpunten in een meetnetwerk voor de duisternis in Noord-Nederland. Het Lauwersmeergebied en Ameland vormen twee van de zes meetpunten. Op de vier andere wordt al gemeten. Dat is in Groningen in woonwijk De Held en op de Zernike Campus, in Roodeschool en in Sellingen.

Het netwerk wordt opgezet door de Rijksuniversiteit Groningen en sterrenkundigen gaan het onderhouden. Ze willen de duisternis en het verdwijnen van het donker in de gaten houden. Binnenkort zijn de resultaten van de metingen terug te vinden op de website washetdonkeer.nl

Nederland heeft twee Dark Sky Parks. Een is het Lauwersmeer en de tweede is de Boschplaat op Terschelling. Verder is Nederland het meest lichtvervuilde land ter wereld.

Op 26 oktober is het in het hele land Nacht van de Nacht, met aandacht voor de duisternis en activiteiten rond het donker. Op Ameland organiseren de Amelander Musea een duistere tocht door de duinen bij de vuurtoren.

⇒ lees hier over de musea activiteiten en de Nacht van de Nacht

lees hier meer over Dark Sky Park

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *