Ameland timmert aan de weg met duurzame energie

LEEUWARDEN – Overal in Nederland zijn er initiatieven voor duurzame energie. Dit is ook nodig, want het is een doelstelling van de Nederlandse overheid om binnen enkele jaren een flinke CO²-reductie te behalen. Daarnaast is het de bedoeling dat Groningen al zeer snel van het gas afgaat, waardoor ook een groot gedeelte van Nederland het zonder gas moet doen. Duurzame alternatieven zoals zonnepanelen en windenergie krijgen volop groen licht. Energie vergelijken loont inmiddels al, want met energie vergelijken komen er steeds meer energiemaatschappijen naar voren die al helemaal op groene energie zijn overgestapt. Ook Ameland is wat betreft duurzame energie al flink aan de weg aan het timmeren.

Groene energie op Ameland: samen met inwoners, bedrijven en overheid

Ameland heeft begrepen dat de energietransitie alleen goed zal werken als overheid, bedrijven en burgers samenwerken. Mensen zijn nu al hun hele leven gewend aan een bepaalde wijze van energieverbruik en dat is niet zomaar even te veranderen. Hoewel duurzame energie zeker voor een kostenbesparing kan zorgen, vergt het wel eerst een flinke investering. Daarom is Energienet Ameland opgericht. Ook Ameland moet over naar duurzame middelen en Energienet Ameland is hierbij opgericht om nieuwe ontwikkelingen te verbinden, zodat iedereen op Ameland hiervan gebruik kan maken. Uiteraard is het doel dat het duurzame energienetwerk betrouwbaar en betaalbaar blijft. Hierbij worden alle partijen betrokken en mogen ook bewoners van Ameland actief meedenken. Inmiddels is Ameland al goed op weg naar een duurzaam eiland.

Zonnepark op Ameland

Een van de grootste projecten dat door Energienet Ameland is gerealiseerd, is een zonnepark. Bij het vliegveld van Ameland is op een grasland van 10 hectare een zonnepark gebouwd met 23.000 zonnepanelen. Het zonnepark kan in het hoogseizoen voor zeker 1.500 huishoudens energie produceren. Tijdens het laagseizoen is dat zelfs genoeg voor het gehele eiland. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ruim 20 procent van de elektriciteit op Ameland door het Zonnepark wordt geleverd.

Overal brandstofcellen voor slimme elektriciteit

Op 45 plekken op het eiland zijn innovatieve brandstofcellen geplaatst. Deze brandstofcellen kunnen altijd elektriciteit leveren als dit nodig is. Als bijvoorbeeld het zonnepark niet voldoende elektriciteit kan leveren, vullen de brandstofcellen dit aan. De brandstofcellen maken elektriciteit uit verschillende energiebronnen, zoals aardgas of wind. Niet voor niets zijn de brandstofcellen geplaatst op strategische punten, zoals een hotel of een sporthal. Restwarmte uit deze gebouwen kunnen de zonnecellen ook gebruiken om elektriciteit op te wekken.

Duurzame en slimme verlichting

Op heel Ameland is de openbare verlichting aangepakt. Alle lantaarnpalen zijn nu voorzien van ledverlichting. Ook de klassieke lantaarns in enkele oude dorpskernen, waar de authentieke sfeer behouden moest blijven. Deze lantaarns zijn dusdanig aangepast dat er ledmodules in passen. Ameland heeft nauwelijks meer last van kapotte of flikkerende lampen, want ledverlichting schijnt altijd stabiel te zijn en gaat zeer lang mee. Er wordt hierbij niet ingeleverd op de kwaliteit en het soort verlichting, want het licht blijft gezellig warm wit.

Bron: Twenty4Webvertising

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *