Ameland tekent voor verkeersveiligheid

BALLUM  – Ameland ondertekende vanmiddag met een acht andere Friese gemeenten, de provincie Fryslân en Veilig Verkeer Nederland het Fries Manifest Verkeersveiligheid 2011-2025. Zij tekenen ervoor om zich de komende 15 jaar gezamenlijk in te zetten voor 50% minder verkeersslachtoffers. De gemeente Ameland en de andere gemeenten die het manifest ondertekenden, krijgen van de provincie een euro per inwoner. De gemeenten moeten zelf ook een euro per inwoner bijdragen. Ook is er € 200.000,- beschikbaar voor projecten om snelheidsgedrag te beïnvloeden en gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer tegen te gaan.

"De afgelopen jaren zijn er in Fryslân minder verkeersongevallen geweest. Dat is goed nieuws maar we willen niet achterover leunen. Samen met gemeenten en andere betrokken partijen blijven we volop inzetten op een verkeersveiliger Fryslân en halvering van de verkeersdoden en gewonden": zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

Het manifest heeft een looptijd tot in eerste instantie 2015. Ameland en de andere gemeenten kunnen het geld inzetten om bijvoorbeeld beginnende automobilisten te laten ervaren wat de effecten zijn van snelheid op de remweg. Ook kan het geld ingezet worden voor projecten waarbij jongeren kennis maken met de gevolgen van alcohol in het verkeer. De komende vijf jaar is er bijna 10 miljoen beschikbaar voor verkeersveiligheid.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *