Ameland in Statiegeldalliantie

BALLUM – Gemeente Ameland sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie, die de regering opgeroept statiegeld op plastic flessen en blikjes in te voeren, om uiteindelijk minder plastic en blik in het milieu aan te treffen. Texel gaf de voorzet voor deze stap en de gemeenteraad van Ameland hoopt dat alle Waddeneilanden in de Statiegeldalliantie stappen. Ameland is een van de 200 gemeenten die zich al bij de Statiegeldalliantie hebben aangesloten. 

Historisch besluit

Burgemeester Albert de Hoop noemt het tijdens de raadsvergadering van maandagavond “Een historisch besluit.” Hij dankt de raadsleden er hartelijk voor. De Hoop is begaan met het milieu en is sinds 2008 actief voor het KIMO, een internationale milieuorganisatie. “Plastic moet je niet in het milieu willen.”

Kritische noot

André Tuil (VVD) plaatst nog een kleine kritische noot, dat het de burger is die voor zwerfafval zorgt. De in-de-afvalbak-gooien-discipline van ons allen is een belangrijke factor in het terugdringen van zwerfvuil.

Statiegeldalliantie

Maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties hebben zich verenigd in de Statiegeldalliantie, een initiatief van Recycling Netwerk Benelux. Het doel is een gezamenlijk geluid vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen te laten horen richting de Nederlandse en Belgische regering. Het Algemeen Overleg over statiegeld in de Tweede Kamer gaat verder op 15 maart.

Unaniem

De gemeenteraad stemt in deze laatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 tweemaal unaniem voor een milieumaatregel: de ene is de instap in de Statiegeldalliantie en de tweede is het verbod op het oplaten van ballonnen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *