Ameland gaat voor goud

BALLUM – Ameland gaat met haar landbouwbeleid voor goud. De gemeente wil een vitale landbouw waarbij het landelijke karakter  van het buitengebied en de toeristische waarde gewaarborgd blijft. Voor de derde keer lag het landbouwbeleidsplan op tafel  van de raadsleden en deze keer kwam het plan zonder problemen door de raad. Het beleid geeft  aan waar de Amelander voltijd-, deeltijd- en hobbyboeren de komende jaren rekening mee moeten houden. Ze krijgen ruimte om zich te ontwikkelen.

Inspreker

Inspreken tijdens een raadscommissievergadering heeft zin. Het was één man die opstond en zijn zegje luid en duidelijk deed tijdens de raadscommissievergaderingen op Ameland.  Anne de Jong, voorzitter van LTO afdeling Ameland, dwong met zijn kordate en gefundeerde optreden een stoel aan de overlegtafel af. Het Amelandse landbouwbeleid ziet er mede door zijn inzichten anders uit dan de verantwoordelijke wethouder Will Bakema en planschrijver Marijn Oud in september aan de raadscommissie presenteerden.

Vijfhonderd meter grens

Aanvankelijk mocht het professionele boerenbedrijf zich niet verder ontwikkelingen binnen een strook van 500 van Natura-2000 gebieden. Deze grens is na overleg met Anne de Jong uit het beleid verwijderd. Professionele boeren moeten zich kunnen ontwikkelen als ze zich maar aan de wetten en regels houden. Deeltijdboeren krijgen ruimte rondom de dorpen en in vrijkomende agrarische gebouwen en hobbyboeren mogen zich voornamelijk nog vestigen rondom de dorpen.

Koeien in het land

Ameland wil blijvende en duurzame landbouw op het eiland handhaven en stimuleren. De gemeente constateert tevens dat de landbouw een onderdeel van toeristeneiland Ameland is geworden. Vijftig jaar geleden vond het grootste deel van de bevolking haar bestaan in de landbouw. Anno 2009 zijn er nog 17 melkquotumhouders over. Het eiland telt 50 schapenhouders en er is wat akkerbouw. Badgasten vinden de koeien en schapen in het weiland leuk.

Goud

Om de toeristische waarde wil Ameland een evenwicht tussen recreatie, natuur en landbouw en koestert vergezichten binnen het Amelander agrarische gebied. De combinatie van deze elementen betitelt de gemeente als ‘goud.’ In de praktijd gaat Ameland zich hard maken voor uitzonderingen voor de Amelander boeren, zodat hun bedrijf niet op slot komt.

Amelander schuur

Professionele landbouw moet de kans krijgen zich te handhaven en ontwikkelen, vindt Ameland. Hobbyboeren mogen volgens het nieuwe beleid schuilstallen buiten het dorp plaatsen en deeltijdboeren krijgen meer ruimte om te bouwen. De gemeente wil dan wel een Amelander ontwerp voor de schuren.

>>> lees hier meeer over de raadsvergadering van 14-12-09

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *