Ameland: forensenbelasting ten onrechte

DEN HAAG – Gemeente Ameland is door de Hoge Raad in het ongelijk gesteld bij een kwestie over forensenbelasting.

Ameland wilde ten onrechte forensenbelasting heffen van een vakantieganger die een woning op Ameland heeft staan en daar regelmatig gebruik van maakt. Dat besliste de Hoge Raad op 6 februari.

De eigenaar van de vakantiewoning sloot in 2004 een verhuurovereenkomst met een bv, op grond waarvan de bv het exclusieve recht had om de woning aan derden te verhuren. De eigenaar mag maximaal 90 dagen per jaar zelf gebruik maken van de woning.

In 2011 kreeg hij een aanslag forensenbelasting, omdat de woning voor meer dan 90 dagen beschikbaar was voor zichzelf. De woning was in 2011 niet meer dan 90 dagen daadwerkelijk door de eigenaar zelf gebruikt. Een derde (de bv) heeft de toegekende rechten van verhuur.

De eigenaar had er niet meer dan 90 dagen gebruik van gemaakt en de rest van het jaar stond het huis leeg. De eigenaar kon kiezen wanneer hij naar Ameland ging en als hij die 90 dagen moet overschreed was hij gewoon huurder van zijn eigen huis en een huurder hoeft geen forensenbelasting te betalen. De forensenbelasting was ten onrechte opgelegd, besliste de Hoge Raad.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ameland moet het griffierecht van €493 betalen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *