Ameland en RWS praten over veerdam

BALLUM – Er zit beweging in de patstelling tussen gemeente Ameland en Rijkswaterstaat (RWS) over de overname van de veerdam bij Nes. Gemeente en RWS praten weer met elkaar. Dat was afgelopen jaren wel anders.

In 2004 en 2005 zijn door de gemeente en de Minister van Verkeer en Waterstaat overeenkomsten gesloten betreffende de overdracht in eigendom, beheer en onderhoud van de veerdam, het fietspad Hollum-Oerd, de vuurtoren, de losstoep in de haven van de Ballumerbocht, het opslagterrein in de Ballumerbocht en een 36-tal duinovergangen. Het was van RWS en is nu het pakkie an van de gemeente.

De overdracht is nog altijd niet in kannen en kruiken, want rijksdienst Domeinen verzuimde de stukken naar de notaris te sturen. Het onderwerp werd een kwestie en tijdens bijna elke raadsvergadering in Ballum komt het aan de orde. De veerdam begon als een molensteen om de nek van de gemeente te hangen. Een deel is er slecht aan toe en door gedoe over de eigendomssituatie is niet duidelijk wie voor de kosten opdraait.

Inmiddels zit er beweging in de situatie en lijkt RWS Noord wat toeschietelijker te worden. “We zoeken naar een gezamenlijke oplossing,” zegt burgemeester Albert de Hoop. Duidelijk is dat de veerdam aan vervanging toe is. Om helderheid te krijgen over wie voor welke kosten opdraait gaan Ameland en Rijkswaterstaat Noord zich buigen over een nieuwe overeenkomst. Ondertussen gaat het onderhoud gewoon door, zegt De Hoop. RWS pakt de steiger bij Nes aan, door ondermeer de keerpalen van de steigers waar de veerboten liggen te vervangen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *